23.9 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Удостоиха посмъртно Цветан Голомеев със званието “Почетен гражданин на Велинград”

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Предложението получи подкрепата на всички общински съветници

Посмъртно общинските съветници във Велинград удостоиха със званието “Почетен гражданин” Цветан Николов Голомеев – епоха в българското плуване. Безспорен е приносът на големия Голомеев в българското плуване. Както е наречен от сп. „Плуване – водна топка” „Сред плеядата от великани на българския спринтов кроул Цветан Голомеев е безспорния цар на кралската дисциплина. Рекордьор, който държа стандарта на 100м. кроул цели 36 години. Това е рекорд и по дълголетие в дисциплината. Българския цар на спринта има и най-много поправки – цели 10-на рекорди”.

Цветан Голомеев е роден на 21 юли 1961г. в гр.Велинград. Напусна ни на 16.09.2010г. в битка с коварна болест. Цветан Голомеев е първият нашенец, който плува под гросмайсторската граница от 50 секунди на малък басейн. Удържа на напора цели 21години. Силен и на 200м. свободен стил. Регистрира постиженията си в четири различни отбора: „Чепинец” – Велинград, ЦСКА „Академик” София, и „Левски-Спартак”. Държавните му рекорди са 32 на брой. Влиза в Топ 6 на световната ранглиста. За кралската дисциплина това е сензационно. Два пъти е участник на олимпийски игри – Москва 1980 и Сеул 1988. Участник и на две световни първенства – Еквадор 1982г. и Мадрид през 1986г. Легендарно е неговото плуване на състезанието за Купа “Европа” през 1985 г. в София, където печели второ място, победен само от световно известния плувец на ГДР Йорг Войте и допринася за четвърто място на българската щафета.

Предложението за посмъртно удостояване със званието “Почетен гражданин на Велинград” получи подкрепата на всички общински съветници. Одобрени бяха също Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Велинград, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация, както и Етичният кодекс на местния парламент. Темите, които провокираха присъствието на жители от общината в залата, бяха поставяне на преместваеми обекти за търговия – павилиони и детска площадка в централната градска част и кемпер мобилна сладкарница. И двете теми бяха оттеглени от вносителя в началото на сесията. В дневния ред на заседанието попаднаха повече от 40 точки, като едва 2-3 предизвикаха коментар и то само от представител на така наречената опозиция. Емил Моллов възрази срещу предложението за преобразуването на два имота в общинската болница от Публична в частна общинска собственост.

И тази тема, без каквито и да било изказвания, получи подкрепата на общинските съветници. В залата на местния парламент не присъстваха управителите на МБАЛ Велинград и Медицинския център “Велинград 2017”, за да отговорят на евентуални въпроси от техния принципал свързани с отчетите на представляваните от тях дружества за 4-тото тримесечие на изминалата година. Същите не са присъствали дори и на заседанията на постоянните комисии.

В дневния ред на заседанието имаше повече от 40 точки. С изключение на темите  свързани с общинската болница, всички останали бяха приети без каквито и да било дебати в залата.  

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии