36.9 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

Успешна година за Лайънс в Пазарджик

Дамският Лайънс клуб Пазарджик – Тракия, чартиран през 2001г е един от клубовете на „Асоциация на Лайънс клубовете от Дистрикт 130 – България“.

Основната цел на клуба е да работи в полза на обществото и на нуждаещите се. Мотото “Ние служим” е водещо  за нашите лайънс членове.

Основните програми са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, детските тумори; опазването на околната среда, грижата за гладни и хора в неравностойно положение, развитието на културата, работата с младите хора и международният младежки обмен, международното сътрудничество и разбирателство, запазването на мира.

Социалното подпомагане и хуманитарните дейности съставляват голяма част от програмите на движението.  През 2023-2024 г Лайънс клуб Пазарджик – Тракия осъществи своя програма в зависимост от конкретните потребности на региона.

По повод Международния ден на белия бастун Дамски Лайънс клуб Пазарджик Тракия посети учениците от 5″б“ клас в Спортно училище Пазарджик. Специалните гости на срещата бяха госпожа Лиляна Илиева – Председател на Съюза на слепите хора в гр.Пазарджик и г-н Божидар Чергаров – организатор на съюза и един от приятелите на нашия клуб с увредено зрение, подпомаган от дамите през годините на следването си в ПУ „Паисий Хилендарски“, който завърши бакалавърската си степен по специална педагогика с отличен успех. От него децата бяха запознати с функциите на белия бастун – най – надеждното средство за придвижване при незрящите хора и за постигнатите от него с много труд и упоритост спортни постижения. Беше прожектирано и кратко филмче , което повиши осведоменността на децата по темата.

На 06.11.2023 г. в галерия “ Георги Машев “ гр. Пазарджик се проведе градският кръг на международния Лайънс конкурс “ Плакат на мира “ на тема „Осмели се да мечтаеш“. В конкурса взеха участие 23 деца на възраст между 11 г. и 13 г. от град Пазарджик и областта. Жури в състав г-жа Инна Церовска, г-жа Елена Манчорова и г-жа Маргарита Иванова оценяваха творбите. Отличени бяха следните млади творци:

Първо място: Цветелина Апостолова – 13 г., Спортно училище “ Пазарджик „;

Второ място: Вероника Благова – 11 г., ОУ “ Св. Климент Охридски “ гр. Пазарджик;

Трето място: Ягода Георгиева – 13 г., СУ “ Георги Брегов “ гр. Пазарджик.

Дамите от Лайънс клуб “ Пазарджик -Тракия “ благодарят на всички участници в конкурса и искрено се надяват творбата на талантливата малка художничка от град Пазарджик да продължи участието си на финалния кръг на международния конкурс на LCI в САЩ!

На проведената на 14.11.2023 г. редовна сбирка на ЛК “ Пазарджик Тракия “ гостуваха дами от Ротари клуб Пазарджик: г-жа Петя Стоянова – Иванова – Президент на клуба и д-р Екса Бъздигян – Церемониал майстор. Двете дами представиха в подробности дейността на своя клуб и разказаха за инициативите, които планират за предстоящата година. Г-жа Инна Церовска – Пастпрезидент на ЛК “ Пазарджик Тракия „, разказа за активността на дамите от клуба през изминалата Лайънс година и запозна гостите с мероприятията, които инициирахме и в които взехме участие, а г-жа Ирина Белева – Президент на клуба, представи акцентите на дейностите за настящата Лайънс гдина. В проведения приятелски разговор дамите и от двата клуба се обединихме около идеята за бъдещи съвместни инициативи, чрез които да популяризираме дейността на клубовете.

На 17.11.2023 г. в Младежки дом Пазарджик, Дамският Лайънс клуб “ Пазарджик -Тракия “ и Лайънс клуб „Пазарджик“ излъчиха и наградиха участниците в градско ниво на международния Лайънс конкурс “ Плакат на мира “ на тема “ Осмели се да мечтаеш „. Първо място се присъди на Цветелина Апостолова, ученичка в Спортно училище

“ Пазарджик “ с преподавател по рисуване г-жа Деница Гатева. На второ място беше класирана Вероника Благова от Младежки дом Пазарджик с преподавател г-жа Александра Кисова. Трето място спечели Ягода Георгиева от СОУ “ Георги Брегов “ с преподавател по рисуване г-жа Наталия Йрданова. В конкурса взеха участие и децата от школата по изобразително изкуство към читалище “ Виделина “ с ръководител г-жа Светлозара Кузева. Плакатите на победителите ще бъдат оценявани на национално и международно ниво. Благодарим на всички участници и техните преподаватели за популяризирането на конкурса, а на класираните пожелаваме да спечелят голямата награда на международния конкурс в централата на Lions Clubs International в САЩ.

Световен ден за борба с диабета. Дамите от Лайънс клуб Пазарджик-Тракия проведоха на този ден иформационна кампания в три училища: ОУ „Климент Охридски“ гр.Пазарджик, ОУ „Проф.Иван Батаклиев“ гр. Пазарджик и ОУ „Константин Величков“ с.Паталеница. Разказаха на децата за класическите симптоми на диабета и за най-добрата превенция и профилактика.

На 14 декември, в навечерието на коледните празници за поредна година бе проведен Коледен благотворителен бал на Дамски Лайънс клуб Пазарджик – Тракия и Мъжки Лайънс клуб Пазарджик. Тази година каузата на клубовете е „Подай ръка на човек в беда!“ Събраните средства са 9300 лв. На бала присъстваха г-жа Цвети Шопова – Дистрикт управител на Асоциацията на Лайънс клубовете в Дистрикт 130 България и г-н Захар Марогло – паст дистрикт управител. Каузата бе подкрепена от приятели от Лайънс клубове в страната, както и от официалните гости Найден Шопов – председател на Общински съвет, Петър Куленски – кмет на община Пазарджик, Любомир Гечев – заместник-кмет. Присъстваха също и представители на Ротари клуб Пазарджик и Ордена на тамплиерите. Двамата президенти на пазарджишките Лайънс клубове Ирина Белева и Иван Мушев връчиха приза Лъв и Лъвица на годината на Иван Танков и Инна Церовска. Водени от желанието да подкрепят благородните каузи на Лайънс клубовете Пазарджик гостите на бала дадоха своя принос чрез дарения за каузата.

Както всяка година, по традиция, преди Коледа дамите от Дамски Лайънс клуб Пазарджик – Тракия посетихме Дом за стари хора “ Гаврил Кръстевич „. Дамите зарадваха обитателите на Дома с коледни пакети-изненада и картичка с коледни пожелания. За доброто настроение на възрастните хора се погрижи Вили Миленина – талантливо момиче, представило града ни в музикалния формат

“ Гласът на България „. Заредени с празнично настроение и ентусиазъм, възрастните хора се забавляваха и танцуваха и ни дариха с ръчно направени от тях коледни картички.

Дамите от Дамски Лайънс клуб “ Пазарджик – Тракия “ подпомогнаха с парично дарение на стойност 1 500. 00 лева семейство Бубарови от с. Козарско, общ. Брацигово, чийто дом беше изпепелен от огнената стихия в нощта на 13 срещу 14 декември 2023 г. Кметът на с. Козарско г-н Георги Горанов благодари на дамите, отзовали се в този тежък за семейството момент, и връчи Свидетелство за дарение на Президента на клуба г-жа Ирина Белева.

Обединени от девиза “ Ние служим! „, членовете на Лайънс клубовете в Дистрикт 130 България подпомогнаха в труден за него и семейството му момент Павел Калев – член на Лео – Лайънс клуб Плевен Олимпиец. Дамите от Лайънс клуб “ Пазарджик – Тракия “ бързо и своевременно се включиха в инициативата на Дистрикта. След възстановяването си младият Лео член изрази огромната си благодарност и признателност за оказаната му подкрепа. Пожелаваме му да бъде здрав и да следва мечтите си!

На 14.02.2024 г. в Младежки дом, зала „Устрем“, се състоя представянето на дебютната книга на незрящия автор и наш приятел Божидар Чергаров “ Сънищата на слепеца“. Дамите от ЛК „Пазарджик – Тракия“ присъстваха на събитието и финансово подпомогна издаването на книгата, за което авторът ни изказа своята благодарност.

На 20.02. 2024 г. Лайънс клубовете в гр. Пазарджик поставиха началото на училищния кръг на националната инициатива “ Буквоплет 2024″ – състезание по правоговор и правопис на български език . В състезанието се включиха ученици от вторите класове на СУ “ Георги Брегов „, ОУ “ Климент Охридски „, НУ “ Никола Фурнаджиев „, НУ “ Отец Паисий “ и ОУ “ проф. Иван Батаклиев „. След оспорвана надпредвара класираните в училищния кръг второкласници взеха участие в градския кръг на състезанието, който се проведе на 15.03.2024 г. в Младежки дом гр. Пазарджик. Избраните финалисти ще се състезават в националния кръг на надпредварата, който ще се проведе в гр. Панагюрище. Пожелаваме им успех!

Под егидата на Lions Clubs Bulgaria – District 130 членовете на Lions Club Pazardzhik – Trakia / Лайънс клуб Пазарджик, на Lions Club Pazardjik – Лайънс клуб Пазарджик и новоучреденият клуб

Lions Club Pazardzhik – Maritsa проведоха заедно на територията на община Пазарджик Национална кампания „Бъди Еко с Лайънс“ 2023-2024.

В проведената екоинициатива под формата на състезание взеха участие ученици от СУ „Георги Брегов“ гр. Пазарджик, ОУ „Константин Величков“ с. Паталеница и ОУ „Климент Охридски“ гр. Пазарджик. Децата се запознаха с принципите и ползите от разделното събиране на отпадъци. Партньори в реализирането на дейносттите по кампанията „Бъди Еко с Лайънс“ са „Екопак“ АД, „Булекопак“ АД, „Екопартнърс“ АД и „Екобулпак“ АД.

На 11.05. 2024 г. в гр. Пазарджик се проведе Благотворителна вечер под надслов “ За здравето на децата“ като част от Програмата на Асоциация на Лайънс клубовете Дистрикт 130 – България. Официалното събитие се състоя в тържествената обстановка на ресторанта към гранд-хотел “ Хебър „. Дамите от Лайънс клуб Пазарджик Тракия бяха отличени за служба в полза на обществото и организацията за 2023-2024 година. Президентът на клуба г-жа Ирина Белева получи благодарствена грамота от г-жа Цвети Шопова, Дистрикт управител за 2023 г. на АЛК Д130 България. Събитието беше уважено от членове от Лайънс клубовете в Д130 България и много официални гости. След тържествената част вечерта продължи до малките часове на нощта с много танци и добро настроение.

На 23.05.2024 г. дамите от Лайънс клуб Пазарджик наградиха учениците от ОУ “ Св. Климент Охридски “ и СУ “ Георги Брегов „, които взеха участие в Националната Лайънс кампания “ Бъди Еко с Лайънс “ и се класираха съответно на второ и трето място. Децата получиха като подарък тетрадки и баскетболни топки със стикери с логото на Лайънс движението. С Екотетрадки и Екограмоти и поощрителни награди за активно участие в Националната Лайънс кампания “ Бъди Еко с Лайънс “ бяха отличени и учениците от І и ІІІ клас в ОУ “ Константин Величков “ с. Паталеница. Децата останаха много доволни от подаръците и изразиха желание догодина отново да се включат в кампанията.

На 1 юни 2024 г. се проведе „Празник на смелостта и добрината“ под егидата на Лайънс клубовете от Пазарджик:

Lions Club Pazardjik – Лайънс клуб Пазарджик

Lions Club Pazardzhik – Trakia / Лайънс клуб Пазарджик – Тракия Lions Club Pazardzhik – Maritsa

Събитието е част от ежегодните мероприятия в календара на клубовете и тази година се проведе за 10-та поредна година. Активна подкрепа в подготовката и организацията на празника оказва Младежки дом – Пазарджик, за което изказваме едно голямо и искрено БЛАГОДАРЯ.

За пореден път на „Тортата“ в Пазарджик, при голям интерес, и тази година се събраха малки и по-големи художници, които се забавляваха невероятно. За участието си в „Празника на смелостта и добрината“ младите творци бяха наградени с грамоти с логото на Лайънс движението. Имаше много песни, танци и забавления. Нашият млад приятел Алекс получи специален подарък, ваучер от книжарница, който му беше връчен от Президента на Лайънс клуб Пазарджик – Тракия, г-жа Ирина Белева.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии