27.8 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

В МБАЛ Пазарджик спасиха 15-годишно дете в тежко състояние, след като пушило електронна цигара

15-годишно момиче е прието в тежко състояние във Второ педиатрично отделение, след като пушило вейп, съобщиха от лечебното заведение.

„Момичето беше направило гърч, след което беше сомнолентна, но след 12 часа от започване на лечението състоянието й се подобри,“ обясни началникът на Второ педиатрично отделение д-р Златомира Манолова.

Тийнейджърката вече е излекувана и е изписана преди няколко дни в добро здравословно състояние, но лекарите предупреждават родителите да наблюдават децата си и да говорят с тях, за да не употребяват такива модерни електронни цигари, които съдържат тетрахидроканабинол и може да са опасни за тяхното здраве.


Електронните цигари или наргилета са с високи дози никотин и са доста пристрастяващи за децата, но те могат да са причина за развитие на белодробно заболяване, сърдечни проблеми, а в тежки случаи и дихателна недостатъчност.
18 интоксикации от началото на годината до края на месец юни отчитат от Второ педиатрично отделение.

Две деца на възраст между 1 и 6 г. са се нуждаели от болнично лечение, след като пили перилен препарат или лекарства. Други две деца на възраст между 6 и 12 г. отново след като погълнали хапчета, са лекувани в отделението. А още две в тази възрастова група са се почувствали зле след консумация на енергийни напитки.

12 са интоксикираните деца на възраст между 13 и 16 години. Шест от отравянията са с различни лекарства – парацетамол, валериана, психотропни медикаменти и деган, 4 след употреба на наркотични вещества или амфетамини, и 2 след консумация на алкохол.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии