19.8 C
Пазарджик
събота, 13 април, 2024

В Панагюрище се готвят за нови избори

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Четири месеца след редовните местни избори в Панагюрище ще има нов вот за кмет. Върховният административен съд обяви избора от втория тур на 5 ноември за недействителен. Според магистратите са установени съществени нарушения на изборния процес.

До касирането на изборите се стигна, след като резултатите от вота през есента бяха обжалвани от досегашния кмет на Панагюрище Никола Белишки, който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов.

Дни след балотажа Админстративният съд в Пазарджик реши, че изборът е недействителен. Решението бе обжалвано пред Върховния административен съд от избрания за кмет Гагов и ОИК. Според върховните магистрати обаче при установените от съда нарушения на Изборния кодекс, правилно е прието, че е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на обявения избор.

Общинската избирателна комисия има 7 дневен срок, в който да информира Централната избирателна комисия за решението на съда. От своя страна ЦИК трябва да информира президента, който може да назначи новите избори в Панагюрище

Когато и да бъдат насрочени изборите за кмет на Панагюрище
двамата достигнали до балотажа през ноември- Желязко Гагов и Никола
Белишки, вече заявиха, че отново ще влязат в битката за кметския стол.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии