13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Важно за водачите на тротинетки и велосипеди

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

С наближаването на пролетта и затоплянето на времето индивидуалните електрически превозни средства по-известни, като електрически тротинетки, както и велосипедите стават все по-предпочитани от гражданите за придвижване особено в градска среда. Те са бързи, удобни, компактни, не замърсяват природата, нямат проблеми с паркирането в рамките на големите градове.

Въпреки всички позитиви управлението на електрическите тротинетки крие много рискове. Тези превозни средства са силно уязвими при наличие на дупки и неравности по пътното платно. Не са редки случаите, при които при най-малката неравност /дупка, камък, неравност по настилката/  довежда до загуба на контрол и последващ инцидент.

За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всяко индивидуално електрическо средство за придвижване трябва да има изправни:

1. спирачки;

2. механичен или електронен звънец и да няма друг звуков сигнал;

3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Минималната възраст на водача за управление на електрически тротинетки е:

 – над 14 години – само по велосипедни алеи

 – над 16 години – по велосипедна инфраструктура /велоалеи/ и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;

На децата, които управляват тротинетки на възраст до 18 години е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОПЛЗВАНЕТО НА ПРЕДПАЗНА КАСКА. Освен това се препоръчва използването освен на стандартното осветление на електрическата тротинетка и на светлоотразителна жилетки. ВЪПРЕКИ ТОВА НЕКА ВОДАЧИТЕ /особено тийнейджърите/ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕЗ НОЩТА !!!

Хората с тротинетки трябва да са наясно, че е необходимо да спазват правилата за движение по пътищата, да спрат на червен светофар, на знак  „STOP“. На пешеходните пътеки трябва да пресичат както останалите пешеходци, като бутат тротинетката или велосипеда си. Абсолютно забранено е придвижването на повече от един човек на тротинетка, говореното по мобилен телефон по време на движение.

Особено внимание от полицията обръщат на родителите, които предоставят безконтролно на децата си за управление електрически тротинетки. Това крие голям риск от пътен инцидент, при който детето може да пострада много сериозно или с неразумното си поведение на пътя да предизвика катастрофа с други участници в пътното движение. 

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии