23.9 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Възстановени са парите по делото за измами с трюфели

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Сумата, с която държавата е била ощетена по схемата с трюфелите е била възстановена още миналата година, съобщи за Телемедиа адвоката на единия от подсъдимите. В Окръжен съд Пазарджик днес продължи процесът срещу петимата обвинени за мащабни данъчни измами под прикритието на сделки с трюфели.

Иван Лулчев,Венцислав Думанов, Анастас Учкунов, Димитър Петков и Гергана Василева са петимата подсъдими, които са ощетили държавата с над 700 хиляди лева. За Телемедиа адвокатът на сочения за ръководител на организираната престъпна група съобщи, че тази сума е била възстановена още миналата година.

По думите на Менко Менков, защитата на подсъдимите ще продължава да настоява за по-леки мерки.

Според прокуратурата в периода март – декември 2022 година те са били част от организирана престъпна група. Събраните доказателства сочат, че на територията на област Пазарджик и страната, подсъдимите, са използвали контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“, чрез които по документи са стимулирали мними продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери. Характерното е, че „липсващите търговци“ са били регистрирани без материална, кадрова и финансова обезпеченост. В документите с невярно съдържание били вписвани роднини на обвиняемите и така се е имитирала търговска дейност.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии