30.8 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

90% ръст на производството в Пазарджик за 10 години

За 10 години Пазарджик бележи стабилен растеж от 90% на производствената продукция, показва изследване на Института за пазарна икономика, публикувано на 10 октомври. Пазарджик попада сред 16-те икономически центрове у нас, формиран от областния град и периферия от трите малки общини Белово, Септември и Лесичово. 85% от ядрото добавена стойност е в община Пазарджик, а 45% е фокусът на промишлеността. Увеличеното производство осиугярав по-голяма заетост, но от друга страна води след себе си проблем с липсата на работна ръка.

Иван Караджов е сред производителите, които, след като се сблъскват с недостига на хора, търси решение на проблема в иновациите.

До голяма степен липсата на професионално обучени хора се дължи на технологичното изоставане на професионалното образование у нас. Точно за това хора като Вайде Бърганова пък от години се борят за разширяване на обхвата на дуалното образование.

Създаването на кадри и задръжането им в Пазарджик трябва да бъде целенасочена политика, в която освен образователните институции и бизнеса, местната управа също може да има ключова роля.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии