5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

Димитър Цоцорков: Водещите компании в българската минерално-суровинна индустрия продължаваме да даваме пример как този бизнес може да се развива модерно, социално отговорно и устойчиво

Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков пред списание „Икономика“: Заедно с всички колеги от водещите компании в българската минерално-суровинна индустрия продължаваме да даваме пример как този бизнес може да се развива модерно, социално отговорно и устойчиво.

Водещите компании от минната индустрия продължават да осигуряват стратегически суровини и да подпомагат зеления преход към нисковъглеродна икономика

Очакваме по-предвидима бизнес среда през 2024 г. и се надяваме да сме по-задружно общество, обединено около общи приоритети за развитие и поводи за национална гордост.

Като председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН смятам, че през тази година можем да постигнем по-голям напредък по целите за устойчивото развитие, така че да имаме своя принос за по-доброто образование, здравеопазване, развитието на местните общности, внедряването на иновации и опазването на околната среда. Според мен бизнесът трябва да подкрепя приоритетно образованието и културата, защото това ще има най-голяма добавена стойност за бъдещето на България. Глобалният договор и целите на ООН за устойчиво развитие са преди всичко силна вяра в бъдещето. Вяра, че то може да стане по-добро, но и път, по който заедно бихме могли да постигнем това. Въпреки че понякога изглежда трудно, смятам, че е нужно да правим нашите малки или по-големи стъпки в правилната посока, за да вдъхновяваме още много колеги предприемачи с тази визия.

За нашето дружество основен приоритет остава стратегическия проект за развитието на производството ни до 2040 г. и нашите усилия ще са насочени основно в това направление. Вече сме планирали над 100 млн. лв. по седемте ни фирмени програми за устойчиво развитие за новата година, като те са за внедряване на иновативни решения и инвестиции в опазването на околната среда, безопасността на труда, развитието на хората, както и в енергийна ефективност, за да оптимизираме себестойността на производството.

Ще продължим работата си по международния изследователски проект AGEMERA, в който сме единствената българска минна компания. Той проучва възможностите за отключване на европейския потенциал по отношение на критичните суровини за зеления преход към нисковъглеродна икономика. А медта не само е критично важна, но е и стратегическа суровина за този процес. За страната ни има нови възможности в това направление, защото конкурентоспособността на икономиката и непрекъсваемостта на доставките изискват развитието на местна и устойчива минна индустрия.

Заедно с всички колеги от водещите компании в българската минерално-суровинна индустрия продължаваме да даваме пример как този бизнес може да се развива модерно, социално отговорно и устойчиво.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии