36.9 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Динамичен пазар на имоти в Пазарджик

Имотният пазар в Пазарджик остава силен, но какви са цените и последните тенденции. От сайта за обяви за имоти в Пазарджик Реалистимо анализират последните имотни статистики за сделките в града за да покажат пълната картина. Продажбите на жилища в Пазарджик нарастват леко през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данните на Агенцията по вписванията. Те са 1219 на брой спрямо 1186 през периода юли-септември 2022 г. Те обаче са по-малко в сравнение със същия период на 2021 г., когато през октомври-декември са били сключени 1348 сделки по покупко-продажба на недвижими имоти в Пазарджик.

Цените на имотите в Пазарджик

Като цяло цените в Южен Централен район, към който принадлежи и Пазарджик, леко нарастват през трето спрямо второ тримесечие на 2022 г., според информация на националния статистически институт. Те се променят с два пункта нагоре при средно 4 за страната. При новите жилища нарастването е с 4,6 пункта спрямо 7,5 за страната, а при съществуващите жилищни имоти нарастването в Южен Централен район е с 3,7 пункта при общо намаление за страната с 1,7 пункта. Показателите на района са по-добри от средните за страната и според брой сделки по покупко-продажба според стойността им. В Южен централен район се наблюдава намаление с 3 пункта през трето спрямо второ тримесечие на м.г. при общо минус 7,8 за страната. Намалението е с 4,3 пункта за нови жилища спрямо минус 11 за страната и с 1,9 пункта надолу за стари жилища при средно минус 5,7 за страната.

В момента в Пазарджик за около 40 000 евро може да се купи малък двустаен в центъра при цена около 900 евро на квадрат. За около 100 000 евро са офертите за тристаен в центъра при квадратура около 90 квадрата. В квартал „Изток“ цените падат почти наполовина – около 400 евро на квадрат за тристаен. Край Окръжна болница цените вървят по около 600 евро на квадрат.  

Ако търсите жилище под наем в Пазарджик, можете да наемете обширен апартамент от 80-90 кв.м. за 250-300 евро на месец в центъра. По толкова приблизително върви и отдаването под наем на офиси – около 300 евро за 80 квадрата.

От сайта за обяви за продажба и наем на апартаменти Реалистимо отчитат повишен интерес от страна на частните лица и собствениците на имоти. Те именно сега започват да публикуват имотите си в сайта, за да се възползват от все още високите цените на жилищата в региона. След динамичната 2022 година за имотния пазар се задава забавяне на пазара.

В Реалистимо публикуването на обява за наем или продажба на жилище (апартамент или къща) е безплатно, а много професионални брокери на недвижими имоти са публикували пълното предлагане на обяви в сайта. Напомняме, че можете да платите таксите за имотите си към Местни данъци и такси с отстъпка до 1-ви Април.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии