8.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

Гинка Върбакова купува българския бизнес на концерна ЧЕЗ

Надзорният съвет на ЧЕЗ е дал съгласие за продажбата на българските си активи на Инерком България, съобщават от дружеството.

Подписването на договора се очаква през следващите дни. Офертата на „Инерком“ е значително по-висока от счетоводната и пазарната пазарна стойност на продадените активи, така както са определени в независима оценка, коментират още от компанията.

По информация на „Капитал“ компанията, която се ръководи от Гинка Върбакова, е предложила около 320 млн. евро за „ЧЕЗ електроразпределение България“, „ЧЕЗ електро“, „ЧЕЗ трейд“ и малки ВЕИ активи – видинският соларен парк „Фри енерджи проджект Орешец“ и недовършената централа на биомаса в Смолянско.

„Инерком“ притежава три фотоволтаични парка – в Априлци, панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади“ около Пазарджик. Според търговския регистър „Инерком груп“ се ръководи от Гинка Върбакова, като в съвета на директорите освен нея са още Малина Върбакова и Петрана Пайтакова.

Преди това за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани – Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни – фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия. Земек обаче бързо напуска партньорството, съобщава още „Капитал“.

Едноличен собственик на капитала сега е „Инерком инвестмънтс“ на Гинка Върбакова.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии