20.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Годишен спад в търговията на дребно, бум при поръчките онлайн

През септември с 2,8 на сто в сравнение с предходния месец нараства оборотът в раздел „Търговия на дребно“, отчете днес Националната статистика. В сравнение със същия месец на предходната година обаче оборотът намалява със 6,7%.

През септември има увеличение при търговията на дребно с нехранителни стоки с 4 на сто и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки, тютюневи изделия – с 2,9 на сто.

Интересно е, че оборотът при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, интернет или телефон е скочил с 6,7%. Повишени с 6,6% са и оборотите в търговията на дребно с дрехи и обувки, съобщава БНТ.

НСИ отчита обаче годишен спад в търговията на дребно, строителството и промишлеността.

Спадът е най-голям при автомобилните масла и смазочни материали – с 15,2 на сто и при храните – с 10,5%. Намаление има и при оборотите в продажбите на дрехи и обувки, компютри, фармацевтични стоки.

И на годишна база тенденцията се запазва и има ръст на търговията чрез поръчки по телефона, интернет или пощата и то с близо 54 на сто.

В строителството през септември продукцията също има ръст спрямо август с 1,5%. Но спрямо миналата година спадът е от 1,7%.

Индексът на промишленото производство през септември също се увеличава спрямо август с 2,3%. Но и тук тенденцията е същата – спрямо миналата 2019-а индексът намалява с 2,6 на сто.

През септември повишение на производството има в преработващата промишленост и при разпределението на електрическа енергия. Намаление – при добивната промишленост.

На годишна база спад от 33 до 14% бележат производството на тютюневи изделия, обработката на кожи, ремонта на машини, производството на облекло.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии