12.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Имотите в Пазарджик и приликите с имотния пазар в Пловдив

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Пазарджик се намира в един от най-добре икономически развитите райони в страната – Южния Централен. Областният град се нарежда сред големите в България със своите повече от 77 хил. жители.

Защо е добра идея сред другите добре развити градове в района да изберем именно Пазарджик, ако планираме покупка на имот – на този въпрос отговарят експертите от портала за недвижими имоти Реалистимо.

Въпреки че градът е добре развит, цените на жилищата (апартаменти и къщи) в Пазарджик са значително по-ниски от тези в Пловдив.

Най-често дилемата е именно между тези два града. Те са много свързани помежду си – имотният пазар в Пловдив и тенденциите му несъмнено се отразяват върху пазарджишкия такъв, но има други фактори, които са по-определящи.

В центъра на Пазарджик цените са със 100 – 200 евро на квадратен метър средно по-ниски от тези в другите големи градове. Докато тук квадратът се движи около 900 – 1000 евро за централните апартаменти, в София и Пловдив средната цена все още често надхвърля 1100 – 1200 евро. Когато става дума за апартамент с две или три спални, каквито са предпочитаните в момента в големите градове, може да се окаже, че разликата е няколко хиляди в полза на Пазарджик.

И тук, както и в другите големи населени места, по-желани са жилищата с гараж или паркомясто – естествено, те са и по-скъпи.
 
Дори и в по-крайните квартали цената на жилището може да се вдигне значително, ако то се намира в реновирана и енергийно ефективна сграда.
Разликата може да бъде от порядъка на 100 – 150 евро за квадрат, показва един поглед към обявите за продажба на имоти в пазарджишкия квартал “Запад”. Тук апартамент с една спалня в реновиран панелен блок струва около 790 евро за квадратен метър, докато друг, значително по-голям, се продава за 650 евро на квадрат.

Пловдив и Пазарджик са взаимосвързани.

Ежедневие е множество хора да пътуват от Пазарджик към Пловдив за обучение или работа. В същото време Пазарджик е с по-евтини имоти, по-малък и по-тих. Добрата инфраструктура между двата града прави Пазарджик атрактивен, но в същото време и предпочитан за бизнеси от тип производство и логистика.

От сайта за имоти Реалистимо споделят за активизиране на собствениците на имоти. Те все по-често се обръщат към имотните платформи за да публикуват обяви за наем или продажба на жилищни имоти тип апартамент или къща. Това може би се дължи на бурното развитие на имотния пазар през последните две години, като много от частните лице разбират че сме преминали пика на цените и пазара е във временен застой. Ето защо именно сега е момента за сделка с наследствен или втори имот за реализиране на добра печалба.

Изгодните предложения на жилища публикувани в Реалистимо стоят дни на пазара и скоростта с която се сключва сделка е много голяма. Това се дължи от части на недостига на предлагане на имоти за продажба и наем в Пловдив и Пазарджик.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии