8.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

Жилищата в Пазарджик са скъпи, хората мигрират към София

Пазарджик е един от българските градове, където съотношението между цени на недвижимите имоти и доходи е такова, че местните трудно могат да си позволят да купят жилище, въпреки все още благоприятните условия за банково кредитиране.

В същото време се отчита сериозна миграция от Пазарджик към София през последните години, като тенденцията се засилва. Как общият спад на пазара у нас се отразява на ситуацията в града, коментират експертите от портала “Реалистимо”.

Свиването на пазара е факт и в Пазарджик.

 

През второто тримесечие на 2023 г. средно за страната спадът е с 10-12% на годишна база. В Пазарджик броят на сделките с имоти за периода април-юни тази година е 908, което е с 13.4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. На фона на предишното тримесечие (януари-март 2023 г.), когато сделките в града са били 2165, това е значителен отлив. Покупката на двустайни апартаменти в Пазарджик си остава най-популярният избор, докато семейства с едно или повече деца търсят да закупят и тристайни жилища в града.

В двете съседни големи области – София и Пловдив – положението е подобно. За София свиването през второто тримесечие на тази година е с почти 12% спрямо същия период на 2022 г. Цифрата все още е около средната за страната. Много жители от Пазарджик се ориентират към покупка на малко жилище в София и миграция към столицата по икономически причини.

Пловдив обаче бележи в периода април-юни 2023 г. срив с почти 14% – малко по-голям от този в Пазарджик. Така, отчитайки влиянието, което има пловдивския пазар върху пазарджишкия, може да се каже, че и тук се очаква ново намаляване на сделките през следващите периоди.

Цените в Пазарджик остават високи за района

 

Средно за двустаен апартамент в квартал “Младост” купувачите трябва да приготвят около 600 евро за квадратен метър, а в централната част на града цената нараства до 900-950 евро. В Пловдив и София е рядкост да се намерят апартаменти под 1000 евро за квадратен метър, дори в най-отхвърлените квартали. Доходите в двата най-големи български града обаче също са значително по-големи от пазарджишките, а разликата в цените на имотите не е чак толкова фрапираща. Така, макар и считан за много добра алтернатива на Пловдив, Пазарджик остава недостъпен за местните. Това обаче обуславя един добър пазар за имоти под наем в Пазарджик. Покупката е все по-недостъпна и за това местните жители търсят все повече апартаменти под наем в града.

Едновременно с това, и тук, подобно на много други градове, предлагането намалява.

Актуална информация за състоянието на имотния пазар в Пазарджик можете да откриете в портала на “Реалистимо”. Тук се публикуват обяви за покупко-продажба и наем от частни лица и агенции за недвижими имоти, от частни и държавни съдебни изпълнители.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии