29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Не харесвам работата си. Какво да правя?

Случвало ли ви се е през главата ви да мине мисълта „Работата ми е гадна“? Ако отговорът е да, това никак не е добре.

Работата е нещо, което вършим почти всеки ден и ако не ни доставя удоволствие, това определено ще повлияе зле на живота ни. Ставаме по-нервни, раздразнителни и вечно недоволни от каквото и да било. И да, всичко това се дължи на професията, която сме избрали, а никак не ни доставя удоволствие. Дори мъничко…

Трябва да знаете, че има какво да се направи по въпроса.

Приемете работата, която вършите в момента

Вместо да страдате ежедневно, колко гадна е работата ви, по-добре се фокусирайте върху това, което ви харесва в нея. Без значение, колко е кофти, със сигурност има нещо положително, за което да се хванеш. Разговорите с колегите, удовлетворените физионимии на доволни клиенти, удобният стол в офиса, все трябва да има нещо. Каквото и да е то, хванете се за него, докато не направите следващата крачка.

Впуснете се в работа

Може да се окаже, че работата ви харесва, но това, което не ви харесва е заплащането. Или пък харесвате работното място, но искате повече отговорности, бонуси. Или може би вече искате да се качите с няколко стъпала по-стълбата на уменията. Много са факторите, които наричаме „работа“. Работата е набор от отговорности и редица обстоятелства, които могат да се променят. И тази промяна не става с мрънкане и непрестанно жалване. По-добре се залавяй за работа!

Намерете удовлетворение в други области на живота

Както изкоментирахме по-горе, неудовлетворението от работата, води до неудовлетворение и в живота. Ако вашата работа е неудовлетворителна и ще остане така за дълго време, по-добре намерете нещо, което да коменсира това. Намерете удоволствие и удовлетворение в други области на живота си.
Кой знае, може пък да се окаже, че точно тази област е вашата бъдеща работа?

Потърсете си друга работа

Е, да. Това е най-очевидното решение. Но не е толкова лестно. Търсенето на друга работа се извършва в две части – планиране, след това търсене.
Да планираш, означава да помислиш за това, къде искаш да бъдеш след пет години. Безмислено е да търсите друга рабтоа, ако ще останете там, където се намирате в момента – емоционално и професионално.

Помислете добре коя работа е точно за вас, и то в дългосрочен план. Това разбира се, може да означава пълна промяна в кариерата. Няма значение. Не напускайте работа, за да се хванете на друга, която ще ви носи същото неудоволствие, като сегашната.

Когато кандидатствате, отделете достатъчно време за изработване на автобиография за всяко от работните места, към които сте проявили интерес. Като цяло, автобиографията е „мястото“, където буквално разказваш за всичко, което умееш. Общо взето си се хвалиш, което пък определено повдига замочувствието. Понякога откривате неща, които умеете, а дори не знаете за тях. А понякога си напомняте за такива, които сте позабравили. И най-важното, всичко това, което е записано, ще отиде при бъдещия ви началник…може би.

Всичко зависи от вас!

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии