Очаква ни страховит скок в цените и фалити на производители

10.01.2022 10:40 1498 Коментари: / Добави коментар Източник: Bulgaria ON AIR Редактор: Ангел Узунов Бизнес
Очаква ни страховит скок в цените и фалити на производители

Рекордните увеличение на цените на природния газ ще повлече нагоре и цените на основни продукти и услуги, прогнозират производители и преработватели. С колко ще се повишат цените и как ще оцелеят производителите?

"Цените на стоките няма да скочат с 30%, защото всеки производител трябва да изчисли точно какъв процент от ценообразуването е самият фактор. В България основният енергиен източник е електроенергията, която е поскъпнала драстично. Ще се отрази неминуемо в увеличаване на цените и потребителите ще го усетят. Има увеличения с 10-15% и се очаква да поскъпват още. Нормализиране на цените може да очакваме в средата на годината - през юни-юли", заяви Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че всички поскъпвания се плащат от джоба на потребителите, а цените вече се увеличават тенденциозно. Той очаква хората да намалят потреблението или да прибегнат до по-некачествени стоки. Майорски изтъкна, че е неизбежно потребителската ни кошница да се изтъни.

"Веднага след отпадането на мораториума ще усетим това, което се случи с газа. Неминуемо е КЕВР да поиска увеличаване на цените на електроенергията", предупреди Пейо Майорски.

По думите на Майорски най-сериозното поскъпване е при зеленчуците, защото сме в сезон, в който те се отглеждат оранжерийно. При краставиците скокът за по-малко от 4 месеца е над 30%. Има такава тенденция и при доматите.

"Част от сектора ще пострада доста и може да се стигне до фалити. Голяма част от преработката на млечните продукти е свързана с газа, там се очаква поскъпване с 10-12%. В почти всяка една услуга се използва електроенергия. Във фризьорските салони със сигурност ще има увеличение", каза още Майорски.

Председателят на Националния съюз на градинарите (НСГ) Мариана Милтенова алармира, че ситуацията в сектора е доста тревожна, особено при хората, които произвеждат оранжерийна продукция. Голяма част от тях въобще не са заложили производство.

"Изключително много се повишиха цените на торовете и препаратите за растителна защита, това ще оскъпи много стойността на продукцията, поради което тя не може да се продава на тази цена", обясни Милтенова.

От НСГ искат от държавата компенсации за пострадалите в сектора, където има и сериозни проблеми с работната ръка. Много хора от бранша напускат България.

"Нашият сектор за две години не получи никаква помощ за работната ръка. Нито мярката "60/40" беше приложима, нито компенсациите са достатъчни да покрият загубите, които реализират колегите. Производството върви изключително много надолу. Вносът на плодове и зеленчуци се увеличава, защото много наши производители се отказват да работят", коментира председателят на НСГ.

"Стряскащо е, че вместо да увеличим българското производство и да се подпомага този сектор, увеличаваме вноса на чужда продукция, защото е по-евтина от произведената в България. Дълги години този сектор е бил неглижиран и трябва да бъде подпомогнат", категоричен е Пейо Майорски.

Тагове: бизнес цени
Споделете в:

Коментари

Топ новини

9871 са новите случаи на коронавирус
29.01.2022 11:05 50
9871 са новите случаи на коронавирус

Новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие са 9871, при направе...

Затопляне на времето днес
29.01.2022 08:57 33
Затопляне на времето днес

Днес над страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има п...

Влезе ли област Пазарджик в етап 3?
28.01.2022 18:45 351
Влезе ли област Пазарджик в етап 3?

Южен централен район мина в третия етап от Плана за борба с пандемията. Става въп...

ТМ+

Зимни музикални вечери – повод за гордост
28.01.2022 18:44 238 Култура
Зимни музикални вечери – повод за гордост

През месец декември художественият ръководител и диригент на симфоничния оркестър...

Класическата музика и Пазарджик
28.01.2022 16:50 189 Култура
Класическата музика и Пазарджик

Всяка една от фестивалните вечери е съпътствана от специална изложба, посветена н...

Митовете около цезаровото сечение
27.01.2022 16:50 315 Акценти
Митовете около цезаровото сечение

Манипулация е, че заради по-скъпа клинична пътека ражданията с операция с повече ...

Кои родители имат право на болничен заради карантинирано дете?
26.01.2022 18:12 443 Общество
Кои родители имат право на болничен заради карантинирано дете?

Родителите на деца, върнати от детска градина или ясла заради карантина, имат пра...