15.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Откриха първата за България и региона водородна зарядна станция

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

С водородната зарядна станция, която е част от инфраструктурата на полевата лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ на ЦК „Хитмобил“, се поставя началото на водородната електрическа мобилност у нас

Днес официално бе отрита първата за България и региона водородна зарядна станция. Това съобщават от Центъра за компетентност (ЦК) „Хитмобил“, от Българската академия на науките (БАН) и от Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ при БАН.

С водородната зарядна станция, която е част от инфраструктурата на полевата лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ на ЦК „Хитмобил“, се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната.

Водородната зарядна станция има възможност за зареждане при двете стандартни налягания за компресиран водород – 350 и 700 бара. Водородът може да постъпва в зарядната станция през два входа. Единият е свързан към електролизьор с капацитет 8,5 килограма на денонощие, който произвежда на място водород с възобновяема енергия от фотоволтаичния парк в полевата лаборатория.

Произведеният по този начин водород е с много висока чистота, достатъчна за директно използване в транспортни средства. Чрез втория вход водородът може да постъпва от бутилкови групи, доставени от други източници, което позволява при необходимост да се постигне по-голям капацитет на зареждане на станцията. В съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 килограма компресиран водород, с който може да се осигури до 7000 километра пробег. Възможностите й за компресиране на водорода са от порядъка на 40-50 килограма на денонощие, което е достатъчно за ежедневно зареждане на 10-15 автомобила или на два автобуса.

Веднъж компресиран в съдовете за високо налягане, водородът може да се използва за зареждане на автомобили, без процесът на зареждане да изисква външна енергия. Това е едно от предимствата на водородната мобилност, особено в моменти на върхово потребление на електрическа енергия.

С откриването на водородната зарядна станция започва реализацията и на планираната научноизследователска програма на ЦК „Хитмобил“ за производство на водород чрез електролиза на вода с електроенергия от ВЕИ и използването му в транспортния сектор. Амбицията на екипа е чрез проактивно сътрудничество с бизнеса да се демонстрират възможностите на водородните технологии и по този начин да се даде позитивен импулс за ускореното им въвеждане в страната, отбелязват от БАН.

Източник: БТА

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии