Ресторантьори искат запазване на ставката от 9% ДДС

07.12.2021 18:27 1291 Коментари: / Добави коментар Източник: Dnes.bg Редактор: Ангел Узунов Бизнес
Ресторантьори искат запазване на ставката от 9% ДДС

Въвеждането и запазването на намалени ставки на ДДС за ресторантския бизнес е основна предпоставка за оцеляване на бизнеса в тежката пандемична обстановка, за запазване на работни места, подпомага приходите в държавния бюджет и предоставя на клиентите по-добър продукт. Това са категорични от ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета“ и БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация), която е и единствен редовен и пълноправен член на ХОТРЕК за България.

Приетата промяна от кабинета за намаляване на ДДС от 20% на 9% бе стъпка в правилната посока за подкрепа на легалния бизнес, който в момента преминава през десетки контроли, лицензионни режими и проверки, за да се гарантира, че предлага на своите клиенти качествен продукт. Правилността на това решение за намаляване на ДДС се потвърждава и от факта, че поради спецификата на бизнеса, в почти всички страни от Европейския съюз намаляването на ДДС-то в заведенията за хранене е направено преди много години, а сега в условията на КОВИД-19 те намалиха още ДДС-то, като антикризисна мярка. Същото се отнася и за доставките от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма.

От БХРА подчертават, че намаляването на ДДС на 9% е една от най-работещите социални и икономически мерки за спасяване на заведенията в кризата, и тя трябва да продължи. Още повече, че въпреки намаленото ДДС, събираемостта е много по-добра. Предвид трудната ситуация, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от кризата и в синхрон с европейската практика, от БХРА настояват да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно, както и за другите видове туризъм, чиято 9-процентна ставка на ДДС изтича в края на 2021 г.

Чрез оцеляване на туристическия сектор ще бъдат спасени и хиляди тясно квалифицирани работни места. Диференцирана ставка на ДДС за туризма е практика прилагана в повечето европейски страни и се налага поради спецификата на туристическия бизнес, в който за производство и реализиране на качествен туристически продукт и услуга се налага наемането на много служители, което оказва и сериозно влияние върху рентабилността на бизнеса, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Диференцираната ставка на ДДС дава важната глътка свеж въздух за бизнеса в условията на глобална пандемия, при която туризмът като сектор в световен мащаб бележи безпрецедентен спад от над 80% по данни на Световната организация по туризъм, допълни Димитров. Свитото потребление, галопиращата инфлация и рекордните цени на тока допълнително правят оцеляването на бизнеса трудно, ако не и невъзможно. Затова и без държавната подкрепа за оставане на намалените ставки на ДДС от 9 на сто, голяма част от компаниите в сектора ще фалират, подчерта Димитров.

От ХОТРЕК са категорични, че именно намаляване на ДДС е най-работещата мярка за овладяване на кризата в сектора. От Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета дори настояват на европейско ниво ДДС за сектора на гостоприемството да се намали временно на 5 на сто във всички държави-членки на общността. На база на направен анализ от ХОТРЕК посочват, че подобна мярка ще запази работни места в сектора на гостоприемството и ще намали риска от повишаване на цените на услугите, което би било и единствения шанс за оцеляване на бизнеса при запазване на сегашната данъчна ставка.

Намаляване на ДДС ще спаси засегнатите от кризата сектори, категорични са от ХОТРЕК. След финансовата криза от 2008 г. Франция въведе намалена ставка на ДДС за ресторантьорските услуги и това доведе до 17% по-малко фалити в сектора, като по този начин са спасени 18 000 предприятия и 30 000 работни места. Намаляването на ДДС в Швеция през 2012 г. е довело до допълнително увеличение на оборота с 5,6% за ресторантите, посочват от организацията.

6 години след намаляване на ДДС в Германия от 19 на 7% в сектора за настаняване, е изчислено, че благодарение на тази мярка са създадени допълнителни 46 666 работни места. Подобна е картината и в Швеция.

Примерите за намаляване на ДДС в ЕС категорично показват, че мярката води до увеличаване на инвестициите в сектора, обновяване и модернизация на съществуващите обекти, повишава се качеството на предлаганите услуги и в крайна сметка се подпомага устойчивото развитие на индустрията.

Намаляването на ставката на ДДС има положителни ефект и върху потребителските цени, показват анализите на ХОТРЕК. Във Франция, година след намаляването на ДДС от 1 юли 2009 г. за ресторантьорските услуги, цените в сектора намаляват средно с 0,92%, докато индексът на потребителските цени за цялата икономика се увеличава с 1,51%. Във Финландия, след намаляване на ДДС за ресторантьорските услуги от 22 на 13% през юни 2010 г., спадът на потребителските цени е между 4 и 5%.

Ниските ставки на ДДС позволяват по-значителни инвестиции в сектора, като по този начин допринасят за по-нататъшно повишаване на качеството, което е един от най-важните фактори в глобалната конкуренция. Високото ниво на инвестиции допълнително допринася косвено за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват от ХОТРЕК.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Нов график за движение на влаковете от утре
09.12.2023 17:20 98
Нов график за движение на влаковете от утре

От неделя (10-и декември) влиза в сила новият График за движение на влаковете на ...

Близо 10% са положителните с Ковид за последното денонощие
09.12.2023 14:45 97
Близо 10% са положителните с Ковид за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 164. Нап...

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 306
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

ТМ+

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 306 Общество
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

Отличиха заслужилите художници за 2023 г.
08.12.2023 18:21 1407 Култура
Отличиха заслужилите художници за 2023 г.

70 творби на 28 автори са включени в годишната изложба на пазарджишките художници...

Motorola представи специално издание на устройствата razr 40 ultra и edge 40 NEO - единствените смартфони на пазара в цвета на 2024, обявен от Pantone.
08.12.2023 16:40 196 Техно
Алтернативни начини да използваме балсама за устни
08.12.2023 14:23 214 Общество
Алтернативни начини да използваме балсама за устни

Балсамът за устни е продукт, който почти всяка жена използва, за да омекоти устни...