8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Всички фирми ще избират доставчик на ток

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Всички фирми ще купуват електроенергия от свободния пазар на ток от октомври. Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене поправки в Закона за енергетиката. Според статистиката на КЕВР на свободния пазар трябва да излязат близо 300 000 фирми.

Независимо колко големи са фирмите, те ще трябва да си изберат нов доставчик. В случай, че не могат да направят това до 10 септември, те ще останат при настоящия си краен снабдител – ЧЕЗ, ЕВН или „Енерго про“, в зависимост от територията, на която се намират.

За целта законът задължава доставчиците на ток да предложат на своите клиенти едногодишен договор с една цена, която да важи до 30 юни догодина. В случай, че и тогава новите дружества не изберат доставчик, те ще трябва да купуват ток от т.нар. доставчик от последна инстанция, при който биват разпределени.

До края на тази година Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва да създаде и платформа, на която да публикува ежемесечно оферти на всички търговци на ток, съобщава БНТ.

Безплатен достъп до платформата ще имат малките фирми с ниска консумация. Те ще могат да използват и електронен калкулатор, чрез който да изчислят каква цена на тока е изгодна за тях.

Депутатите решиха също така тази година Комисията за енергийно и водно регулиране да определи две цени на електроенергията. За битови потребители цените от 1 юли ще важат до 1 юли догодина, а за фирмите – ще важат до 30 септември 2020 г.

Отделно депутатите решиха да заложат и крайна дата за пълно либерализиране на пазара на ток на едро. До 30 юни 2021 г. пазарът трябва да бъде окончателно освободен, така че доставчиците на ток да купуват електроенергия чрез търгове, която да продават по определени от КЕВР цени на битовите абонати.

Законопроектът влиза в сила с обнародването му в Държавен вестник.

Източник: БНТ

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии