23.9 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

11 данъчни са обвинени за подкупи и пране на пари

11 души са привлечени като обвиняеми за участие, а един и за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ), състояща се от данъчни служители от ТД на НАП София, съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Досъдебно производство е образувано преди месец за организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Част от лицата ще бъдат в различни комбинации привлечени и за т. нар. вторични престъпления – подкупи в съучастие, а някои от тях и за отделни престъпления, а именно пране на пари.

„Участниците в тази ОПГ са на различни нива в ТД на НАП София – дирекция „Оперативни проверки“– от инспектори, през ръководители екипи, до началник-сектор, който е ръководил тази организирана престъпна група”, съобщи още Гешев.

Той подчерта, че сумите, които са прибирани и са установени в хода на разследването, са между 500 и 5 000 лв. в зависимост от бизнеса на търговеца, както и от това как визуално изглежда конкретният обект.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че за него е било много важно елиминирането на тази група. Той припомни, че през 2015г. с решение на МС е създаден Център по противодействие на контрабандата.

Целта му е да координира действията на правораздавателните институции и тези, които имат отношение към формиране фиска на страната и създаване на по-добри условия за по-добра събираемост.

„Част от служителите на НАП бяха ангажирани с това да получават информация за предстоящи действия на Контрабандния център и чрез посредници да уведомяват заинтересовани лица”, каза той.

По досъдебното производство са използвани целият набор от СРС. „И това, което ни позволява оперативно-издирвателната дейност, за да фиксираме като доказателства към делото тези моменти, в които служители на НАП предаваха такава информация на заинтересовани лица“, каза Спиридонов.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии