1.9 C
Пазарджик
четвъртък, 22 февруари, 2024

14-годишните велосипедисти – вече с придружител

Според обсъждания в народното събрание нов закон за движение по пътищата, децата под 14 години няма да могат да карат върху пътното платно, ако не са с придружител, коментира Радостина Петрова от „Велоеволюция”.

Досега забраната важеше за лицата под 12 години.

В новия закон за пътищата се предвижда колоездачи да се движат с каски и жилетки.

„Смятаме, че новите промени по-скоро са необмислени относно ефектите, до които ще доведат за велосипедното движение. Най-фрапиращото нововъведение е задължението за носене на жилетки и каски винаги при движение с велосипед.

Това е една почти рестриктивна мярка, която ще доведе до по-малко велосипедисти на пътя, но няма да доведе до намаляване на тежките последствия от пътните произшествия с велосипедисти.Няма държава в Европейския съюз, която да има такова изрично задължение да се носят каски и жилетки”, категорична е Петрова.

Тя добави още, че от законопроекта са изключени тротинетките, мотобордовете, ховърбордите и едноколесните, които също са транспортни средства и ако те се забранят, какво да прави бизнесът с тях.

Неясно остава светофарите за колоездачите с две или три светлини ще са. Не е изяснено още и каква е разликата между велоалея и велопътека.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии