17 жертви на трафик на хора, получават помощ в приютите на НКБТХ

10.12.2017 15:25 624 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС България

17 лица, жертви на трафик на хора, получават помощ в трите приюта на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), които действат в София, Варна и Бургас.

Капацитетът за настаняване на лица в услугите в трите големи града е 26 лица и 10 деца. Настанените там, понастоящем 17 души, получават медицинска, психологическа, правна и социална подкрепа.

Това става ясно от оповестения доклад на комисията. Разпространена е и приетата Национална програма за противодействие и закрила на жертвите за 2018 г., както и планираните през следващата година дейности.

През следващата година се предвиждат промени в Закона за борба с трафика на хора и редица инициативи в рамките на Председателството на България на Съвета на ЕС.

Понастоящем, държавата ни е с най-високия капацитет за подпомагане на пострадалите от престъплението „трафик на хора“, от създаването на Комисията. Под нейно ръководството, функционират четири приюта за жертви на трафик, един кризисен център за деца и три консултативни услуги, на територията на градовете София, Варна и Бургас.

През изминалата година започна работа и нова Местна комисия за борба с трафика на хора в гр. Плевен, с което местните структури за противодействие на това престъпление станаха десет на брой.

През 2018 г. ще се работи в посока затвърждаване ролята на администрацията на НКБТХ като координатор на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора (НМН). Предвиждат се обучения на местно и национално ниво за разпознаване на механизма, като рамка за оперативно сътрудничество при случаи на жертви на трафик в страната и чужбина.

През следващата година се предвижда администрацията на НКБТХ да предложи промени в Закона за борба с трафика на хора и Правилника за приютите за временно настаняване и центровете за закрила и помощ на жертвите на трафик на хора с оглед на предоставяне на ясна дефиниция на т. нар. „период за размисъл и възстановяване на жертвите на трафик“. Промените в закона ще отразят и разширената институционална рамка за противодействие на трафика на хора.

През първите шест месеца на 2018 г. България председателства Съвета на Европейският съюз. Страната ни е развила една от най-цялостните институционални рамки за противодействие на трафика на хора в ЕС със структури за координация както на национално, така и на местно равнище. Председателството е възможност България да се позиционира като източник на устойчиви политики и практики, и да послужи като платформа за обмен на информация и добър опит за разработването и прилагането на политиките за борба с трафика на хора, в хода на присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. В тази връзка Националната комисия за борба с трафика на хора планира да организира Международен форум за отбелязване на напредъка, предизвикателствата и възможностите в сферата на борбата с трафика на хора в Югоизточна Европа в контекста на европейската интеграция на региона.

Превенцията отново е приоритет в Националната програма за 2018 г. Ще бъдат проведени традиционните кампании за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, сексуална експлоатация, кампания с акцент върху новите заплахи и реалности при трафика на хора, по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. Ще бъдат проведени също таргетирани, информационни сесии сред специфични, уязвими групи, в т. ч. и с мигранти и граждани на трети страни.

И през следващата година продължава работата в посока преодоляване на последиците от престъплението трафик на хора чрез прилагането на Националния механизъм за насочване и чрез предоставяне на цялостна подкрепа и защита за жертвите на трафик в приютите на НКБТХ.

През 2018 г. са предвидени и практически дейности като провеждане на съвместни дни на действие между разследващи, прокурори и социални работници от България и Швейцария и обменни визити между представители на институциите в България и Чехия, с оглед на зачестилите случаи на трудова експлоатация на български граждани в Чехия. /БГНЕС

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Някои от големите имена в тениса на път да създадат история в Дирия
08.12.2019 13:00 32
Някои от големите имена в тениса на път да създадат история в Дирия

Стан Вавринка, Гаел Монфис и Данийл Медведев са някои от тенисистите, които се на...

Мъж намушка с нож охранител и минувач
08.12.2019 11:50 561
Мъж намушка с нож охранител и минувач

Инцидент от изминалата нощ. Охранител и минувач са били намушкани с нож от мъж, н...

Предимно слънчево в неделя, валежи не се очакват
07.12.2019 18:32 158
Предимно слънчево в неделя, валежи не се очакват

В неделния ден над страната ще има разкъсана облачност, намаляваща до слънчево вр...

ТМ+

Apple ще пусне на пазара пет нови модела iPhone през 2020
07.12.2019 11:04 138 Техно
Apple ще пусне на пазара пет нови модела iPhone през 2020

През следващата година Apple може да представи пет нови модела iPhone едновременн...

БСП се разграничи от Славчо Велков и Георги Мърков
06.12.2019 16:57 991 Акценти
БСП се разграничи от Славчо Велков и Георги Мърков

БСП в областта се разграничи официално от ексдепутатите си Славчо Велков и Георги...

Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой
18.11.2019 16:51 3169 Акценти
Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой

В следващия репортаж ще ви срещнем с един млад кардиолог. Той не иска да бъда смя...

Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила
13.11.2019 22:09 901 Техно
Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила

От началото на годината изтритите от Фейсбук фалшиви профили вече са 5,4 милиарда...