8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

2 положителни проби за коронавирус в България

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Първи два случая на коронавирус в България. Те са регистрирани в Плевен и Габрово, съобщиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет в полунощ.

Двама пациенти – мъж и жена – са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Мъжът е на 27 години, жената е на 75 години. „Това не са достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Пробите вече пътуват към София“. Това заяви началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Започнало е издирване на всички лица, с които са контактували, за установяването им ще съдейства и МВР, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На контактните лица също ще бъдат направени тестове за коронавирус, част от тях са изолирани, съобщи още генерал-майор Мутафчийски.

Двамата заболели са в добро състояние, те лежат в болнични инфекциозни отделения. Заедно с медицинския персонал, контактните са около 20-23 души, обяви генерал-майор Мутафчийски. В тези отделения няма да бъдат допускани нови пациенти, нито ще бъдат изписвани такива, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той добави, че ако резултатите се окажат отрицателни, обявяването на положителните резултатите не е излишна мярка.

Двамата пациенти не отговарят на профила – не са пътували в чужбина и не са били на рискови дестинации. Тепърва предстои да се изясни кой е нулевият пациент, допълни още Мутафчийски. Те ще останат да се лекуват в инфекциозните отделения в Плевен и Габрово, няма да бъдат транспортирани в София.

Източник: БГНЕС

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии