30.8 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

327 000 души и семейства ще получат помощи за отопление

Около 327 000 души и семейства ще получат помощи за отопление за предстоящия зимен сезон, информират от Министерството на труда и социалната политика. В сравнение с миналата година броят им ще се увеличи с над 25 000.

Размерът на помощта за отопление за целия предстоящ зимен сезон (1 ноември 2023 – 31 март 2024 г.) ще бъде 546,95 лв., което е с 4,47% повече в сравнение с миналата година. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли, съобщават от ведомството.

„Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление“, подчертават оттам и уточняват, че министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова е издала заповед за определяне на корекционен коефициент, благодарение на който при преценка на достъпа до подкрепа, доходът от пенсии ще бъде намаляван с 12%, с колкото е осъвременяването им.

Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“. Право на целева помощ за отопление имат хората и семейства, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, наличието/липсата на съжителство, възраст на децата и тяхната учебна заетост и други важни обстоятелства, характеризиращи степента на уязвимост (бременни жени, родители, отглеждащи сами децата си).

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са се регистрирали в бюро по труда най-малко 3 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения, посочват още от Социалното министерство.

Последните данни на Евростат показват, че около две трети (64,4%) от енергията използвана от домакинствата в Европейския съюз през 2021 г. е отивала за отопление на жилищата. Енергията използвана за отопление на вода (14,5%) заема второ място в енергийния баланс на домакинствата. След нея е електричеството за осветление и захранване на електрически уреди – 13,6 на сто.

Източник: БНТ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии