10.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

5 нови случая с коронавирус у нас

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

67 са вече заразените у нас. Това е с петима души повече спрямо вчера вечерта. Това съобщи началникът на Централния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг в Академията.

„Рано сутринта имахме среща с премиера и обсъдихме предприетите до момента мерки, до момента повечето хора ги спазват. Въпреки това ситуацията от последните дни с опашките пред магазини ни принуждава да предложим на премиера да се вземат допълнителни рестриктивни мерки, а именно – повече от двама възрастни да не се събират заедно на открити пространства.

При струпване на опашки пред хранителните магазини хората трябва да бъдат на поне два метра един от друг, и при стриктно спазване на мерките вътре в самите магазини.

„Това не се отнася за промишлените предприятия – там има специални мерки. Например, ВМА работи на дву-и триекипен принцип – има екипи на разположение, но те са на повикване от вкъщи, и където е възможно – на дистанционна работа. За период от една седмица се сменят екипите, като при проява на зараза целият екип се поставя под карантина. И без това има забрана за планов прием, за женски и детски консултации, и т.н.“, допълни ген. Мутафчийски.

Централният оперативен щаб обмисля и мерки за фирмите за кетъринг, които приготвят и доставят прясна храна, както и нови мерки при доставките на храни и продукти с ТИРове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на ТИРове, които разтоварят стоката си у нас и нямат други последващи курсове, да бъдат поставени под карантина. Следващият обмислян вариант е шофьор на ТИР, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация, и ще може да поеме следващ курс при пълно здраве. При третия вариант ако шофьорът е чужденец, има право да напусне страната най-късно до 12 часа. 

Източник: БГНЕС

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии