14.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

5,7 % е равнището на регистрираната безработица през април

При броя на започналите работа през април административната статистика на Агенция по заетостта отчита увеличение

Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.7% отчита през април административната статистика на Агенция по заетостта. Така се наблюдава намаление на безработицата с 0,1 процентни пункта спрямо предходния март. Броят на регистрираните безработни лица в края на месеца е общо 161 049, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 2 586 лица.

При броя на започналите работа през април административната статистика на Агенция по заетостта отчита увеличение – през месеца те са 16 263 , което е с 2 031 души повече спрямо предходния месец. Работа с подкрепата на бюрата по труда намериха и 287 пенсионери, учащи и заети.

През месеца се регистрираха нови 22 159 безработни лица в бюрата по труда, като при тях се наблюдава увеличение (11,1%) в сравнение с март. Други 1 250 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също се регистрираха в бюрата по труда през месеца. При тази група се наблюдава увеличение спрямо предходния месец на търсенето на услугите на Агенцията – с 82.2%. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 5 700 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, които намериха своята трудова реализация през април чрез субсидирани работни места, са 1 068, като 42 започнаха работа по програми и мерки за заетост и 1 026 – по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027. През април 188 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност. През месец април са издадени 5 429 ваучера за заети и безработни лица за дигитални обучения по проект „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции“ по НПВУ.

Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар – през април те са  15 636 при 14 706 през предходния месец. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (19.2%), търговията (18.7%), хотелиерство и ресторантьорство (15.1%), държавното управление (8.9%), следват административни и спомагателни дейности (5.5%) и строителство (4.7%).

Най-търсените от бизнеса професии през април са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в селско, горско и рибно стопанство; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал полагащ грижи за хората; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; чистачи и помощници; стопански и административни специалисти; водачи на МПС и подвижни съоръжения; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии