10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

6 партии не получиха регистрация от ЦИК

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Централната избирателна комисия отказа регистрацията на 6 партии. Вчера изтече срокът за регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите. Общо документи са подали 31 партии и 8 коалиции.

Отказът е направен поради това, че тези партии не са били изпълнили условията на чл. 133 от Изборния кодекс, съобщи на пресконференция днес говорителят на комисията Таня Цанева.

    „Липсваха документи, имаше непълноти, подписките не бяха представени в електронен вариант, тоест не отговаряха на условията за регистрация. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказ“, уточни тя.

С отказ за регистрация са партия „България на труда и разума“, партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ), партия „Бригада“, партия „Движение напред България“, партия „Съюз за отечеството“ и партия „Средна европейска класа“. Те имат право в тридневен срок да обжалват решението на комисията.

„5 партии са в неприключила проверка, защото внесоха документи вчера. И две коалиции пак от вчера, са в режим на незавършила проверка на подписите“, съобщи още Цанева.

„Всички коалиции ще бъдат регистрирани плюс тези две, за които не е приключила проверката. Партиите с неприключила проверка може и да не бъдат регистрирани“, разясни и Димитър Димитров, но поясни: „Тези пет партии ще може да бъдат регистрирани след като приключи проверката и се окаже, че имат необходимите подписи“.

    „Партиите, които имат неприключила проверка и за които очакването е, че е възможно да не бъдат регистрирани, са „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“, но трябва да изчакаме окончателно съобщаването на числата от ГРАО. За да бъде регистрирана, всяка от партиите трябва да представи подписка с 2500, подлежащи на валидизиране подписи на избиратели. Има някои съмнения около някои от партиите, към други – няма“, допълни той.

24 жалби са внесени до момента в ЦИК. Основно те са от партия „Атака“ и предстои разглеждането им.

Междувременно Административен съд София вече се произнесе с решение по жалбата за отказ от видеонаблюдение от застъпници и наблюдатели с мотива, че по закон те нямат такова право.

Източник: БНТ

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии