15.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Няма непосредствена заплаха за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

За момента няма информация за пострадали български граждани

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния премиер Димитър Главчев по време на работно съвещание рано тази сутрин с част от кабинета и службите за сигурност.

За момента няма информация за пострадали български граждани. От външното ни министерство съобщиха, че засега не са постъпили искания от наши сънародници за евакуация от Израел или Иран. От дипломатическото ни ведомство обявиха и телефони в Ситуационния център на външното ни министерство и в Тел Авив и Техеран, на които българските граждани в Израел и Иран могат да се обърнат за съдействие. Спешното съвещание при премиера рано тази сутрин беше с ресорния министър, началникът на отбраната и службите.

Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост, на този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, стана ясно още на срещата.

Премиерът свика на работно съвещание министрите на отбраната Атанас Запрянов, на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, началникът на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

По време на съвещанието стана ясно, че до момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация от Израел или Иран. Дипломатическото ни ведомство излезе с позиция, в която се осъжда нападението.

От външното ни министерство обявиха горещи телефонни линии за оказване на помощ и съдейстиве на нашите сънародници в Изарел и Иран:

  • Дирекция „Ситуационен център“ в МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg;
  • Посолство на Република България в Израел: на дежурният телефон за спешна връзка е: +972 54 595 4379 или имейл на електронния адрес на консулската служба в Тел Авив: Consulate.TelAviv@mfa.bg
  • Посолството Република България в Техеран: на тел.: + 9821 88775037 или на електронна поща еmbassy.tehran@mfa.bg, както и при извънредна ситуация и в извън работно време – на мобилен тел.: +98 9305683409.
Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии