73 години от смъртта на Никола Петков

24.09.2020 18:21 180 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева България
73 години от смъртта на Никола Петков

Обединени земеделци и партия “Никола Петков” отбелязаха 73 години от убийството на земеделския лидер, политик и държавник

“Висок морал, борбеност и способност да се жертваш безрезервно за каузата, в която вярваш – това е Никола Петков. Такива личности са единици, но те оставят дълбока следа и имат хиляди последователи.” Това заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева при отбелязване на 73 години от убийството на водача на обединената опозиция в VІ Велико народно събрание.

В столичния храм “Свети Седмочисленици”, на 23 септември – денят на екзекуцията му от комунистическите палачи, бе отслужена панихида. На възпоменателното събитие присъстваха председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева и зам.-председателят партия “Никола Петков” Борислав Алексиев, членове на националните ръководства на двете организации, земеделци от София и Пазарджик, симпатизанти и граждани. Събитието уважи и директорът на Държавна агенция “Архиви” доц. Михаил Груев.

Неговото обесване и репресиите на тоталитарната власт се оказват неспособни да ликвидират спомена и вдъхновението, което носи личността му.
Много от неговите последователи устояват на тежките репресии в лагерите на смъртта и в затворите на тоталитарната система, защото носят в сърцата си примера и геройството на Земеделския исполин, каза Ставрева
В името на святата памет на Никола Петков трябва да продължим борбата за мир, хляб, свобода и народовластие, призова земеделците тя.

Днес отново сме свидетели на опитите на задкулисието да се домогне до властта и да отклони България от европейския път. Затова е време за обединение на силите в демократичното пространство в името на голямата цел – просперираща и европейска България, заяви Петя Ставрева. Тя призова хората да не се поддават на провокациите на червения президент. Нека се противопоставим на всички опити за чертаене на разделителни линии в българското общество, апелира лидерът на Обединени земеделци.

Земеделците отново заявиха твърдата си позиция и настояха паметната дата – 23 септември, да бъде обявена за ден на Никол Петков!

Зам.-председателят на партия “Никола Петков” Борислав Алексиев говори за живота и делото на земеделския лидер. Той припомни, че борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Касирани са и 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено, каза Алексиев.
На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж.               

Смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков е изпълнена около 00,15 ч след полунощ на 23 септември. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване. Жестокостта на палачите му е още по-голяма: големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.
След панихидата бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храм „Св. Седмочисленици“.

Тагове: България
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Медици от Пазарджик: Бъдете здрави! Нека да се справим заедно!
29.10.2020 22:01 302
Медици от Пазарджик: Бъдете здрави! Нека да се справим заедно!

В 20 часа медици от МБАЛ Пазарджик и МБАЛ "Хигия" се обърнаха с емоционален призи...

Община Пазарджик ще тегли кредит от 2 200 000 лв.
29.10.2020 16:53 736
Община Пазарджик ще тегли кредит от 2 200 000 лв.

Община Пазарджик ще поеме нов дълг в размер на 2 200 000 лв., след като местния п...

НОЩ: Тревожен ръст в броя на починалите и хоспитализираните заради Ковид - 19
29.10.2020 16:34 416
НОЩ: Тревожен ръст в броя на починалите и хоспитализираните заради Ковид - 19

Към момента България е на 21-о място в ЕС и на 2-ро място на Балканския полуостро...

ТМ+

БАБТО: Време е за виртуални мобилни оператори и в България
28.10.2020 17:56 695 Акценти
БАБТО: Време е за виртуални мобилни оператори и в България

Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори ( БАБТО ), н...

Роумингът в Западните Балкани отпада от 1 юли 2021 г.
28.10.2020 13:54 168 Техно
Роумингът в Западните Балкани отпада от 1 юли 2021 г.

Роумингът в региона на Западните Балкани ще бъде напълно премахнат от 1 юли 2021 ...

"По стъпките на Хаджи Димитър" в ефира на Телемедиа
26.10.2020 16:22 159 Култура
"По стъпките на Хаджи Димитър" в ефира на Телемедиа

Днес е Димитровден. По повод празника в ефира на "Телемедиа" тази вечер ще бъде и...

Вандали оскверниха паметник в Батак
20.10.2020 18:18 862 Акценти
Вандали оскверниха паметник в Батак

Няма съмнение, че всеки определящ себе си за българин трябва да посети Батак. Гра...