10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

73% от българите одобряват въвеждането на извънредно положение

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус.

Това сочат данните от последното проучване на „Тренд“.

19% от своя страна са на противоположното мнение.

Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите посочват, че щаба се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват.

Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват.

Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от този на одобрението – 47% на 35%.

Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели.

Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки. 67% подкрепят удължаването на извънредните мерки.

17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо.

14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки. 59% подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка.

По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят.

Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят).

Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ – 13% подкрепят.

Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече.

Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип“, то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

В проучването бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата.

66% посочват, че имат положително отношение към  ген. Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение към премиера Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно мнение.

Към президентът Румен Радев е регистрирано  49% положително отношение и 27% отрицателно.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии