21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

90% от компаниите за бързи кредити използват нелоялни търговски практики

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Нужни са законодателни промени, подчерта председателят на КЗП Стоил Алипиев
Поставянето на лимити на бързите кредити може да се постигне вследствие на законодателни промени. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев пред BG ON AIR. Според него някои такси доближават размера на кредита.

„В нормативната база има заложени санкции, които са предвидени, за да дават ефект, но невинаги е така, когато става въпрос за големи търговци. Трябва да има обсъждане и разглеждане на различни гледни точки. Потребителят трябва да може да вземе информиран избор, той трябва да направи преценка дали ще може да върне кредита, дали той е скъп за него, или не“, заяви Стоил Алипиев.

Председателят на КЗП коментира още, че проверките на фирмите за бързи кредити продължават. Поредната кампания на Комисията е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно – установяване на спазването на Закона за потребителския кредит. Проверките се извършват в офиси и по документи на небанкови финансови институции.

По думите на Стоил Алипиев нелоялните практики са свързани с невярна информация, която се предоставя на потребителите, за да вземат дадено решение и със събиране на допълнителни такси.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии