32.9 C
Пазарджик
понеделник, 24 юни, 2024

Адвокати поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет и обявиха готовност за протести

Българската адвокатура не е нито свободна, нито независима, заяви на пресконференция адвокат Велислав Величков.Адвокати от цялата страна  обявиха готовност за организиране на национална адвокатска стачка и настояха за сериозни нормативни промени, които да гарантират нормалното упражняване на тяхната професия. Те се обявиха и срещу дейността на Висшия адвокатски съвет, който според тях не защитава адекватно правата на адвокатите в страна и дори настояха за оставка на неговото ръководство.

За конкретен повод те посочиха провеждащото се на 23 и 24 февруари Общо събрание на адвокатите в страната, както и решенията, взети на него.

„Това не бе общо събрание на адвокатите, а нещо като партиен конгрес на БКП до 1989 г., и като стилистика, и като реторика. Нашият тъжен извод е, че адвокатурата не само не е влязла в XXI век, но започваме да се съмняваме, че тя е изгубила първоначалната инерция от навлизането на свободата и демокрацията и се е върнала към мрачните тоталитарни времена. Висшият адвокатски съвет се държи като Политбюро на адвокатурата, което изглежда се намира в пряка корелация с властта и по пътя на най-малкото съпротивление е готово да премълчава нарушаването на правата на адвокатите, за сметка на удобния разговор с власт имащите“, смята адвокат Величков.

Хартиена адвокатура, номенклатурна адвокатура, мълчалива адвокатура. Хората, които най-много мълчаха и нищо не казаха, те гласуваха за ръководните ни органи. Имаше над 30 предложения, направени от делегати от страната, които в крайна сметка не бяха подложени на гласуване. Това, което се занимава сегашният, а и миналият състав на Висшия адвокатски съвет, е да манипулира предложенията“, подчерта още адвокат Величков.

Адвокатите изразиха още няколко искания, сред които промяна на Закон за мерки срещу изпиране на пари и Правилника за неговото прилагане, възможност за подаване на конституционна жалба от ВАдС. промяна в Закон за адвокатурата, реформи в органите на адвокатурата, електронно гласуване и адекватна защита на адвокатската дейност.

 

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии