26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

„Алфа Рисърч“: Всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ-СДС, ерозия в подкрепата към ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС с убедителна преднина на вота в неделя, прогнозират социолозите от „Алфа рисърч“.

„Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ – 15,4%, „Възраждане“ 15,2%, ДПС – 14,8 %. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с около два пункта. Един от големите въпроси на тези избори ще бъде подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи“, коментира в студиото на „Денят започва“ Павел Вълчев – „Алфа Рисърч“.


„Наблюдаваме висок ръст подкрепа за други партии. Това са около 20 партии, които хората искат да ги подкрепят. Този път нямаме един вот, който се води от това да се подкрепи победителят, а по-скоро един протестен вот и подкрепа за по-малките политически играчи“, заяви още Павел Вълчев.

Картината за Европейския парламент е сходна.

„Бариерата е 5,88, за да се вкарат евродепутати. И ИТН ще успее да вкара евродепутат“, допълни социологът.
42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите.

„Спрямо началото на предизборната кампания, на финала й отчитаме един засилен интерес за участие в изборите. За национален парламент декларират желание за участие в изборите 42% от анкетираните или около 2 750 000 души. За евровота около 2 430 000 души декларират желание за участие в изборите“, каза Вълчев.
По-голямата част от анкетираните – 72% са взели решение коя партия или коалиция да подкрепят на 9 юни. Едва 16% декларират, че са решили по време на предизборната кампания. 12% още не са взели решение кого да подкрепят.

„Ще имаме една динамика до последно“, коментира още Павел Вълчев.
Най-голямо впечатление в предизборната кампания на анкетираните са направили интервютата на кандидати за депутати в медиите – 32 на сто, предизборни дебати – 26%, билбордове, афиши и плакати – 14 на сто, публикации в интернет и социалните мрежи също 14 %.

Информацията за социологическото проучване е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Източник: БНТ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии