22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Архангелова задушница е!

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Всяка година в първата събота преди Архангеловден (8 ноември), православните християни отбелязват Архангелова задушница, последната от трите Задушници, определени от Православната църква за почитане на мъртвите. Според канона, Задушницата е винаги в съботния ден, който по правило е отреден за покойниците. След съботната литургия се прави обща панихида за починалите, на която миряните се молят заедно за упокой на душите на преминалите в отвъдното свои близки.

Още от петък, преди Задушница, християните посещават и гробовете на отишлите си от този свят техни сродници. Почистват ги, прекадяват с тамян и украсяват с цветя. Накрая вярващите преливат гроба с вода и червено вино с кръстен знак и запалват свещ, като символ на безсмъртието на душата. Тамянът пък символизира чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите Задушници, се правят общи трапези, на които се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости, които започват на 15 ноември. Събралите се раздават помежду си храната с думите „Бог да прости“.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии