18.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Баба Марта бързала, мартенички вързала!

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

По стара традиция в първия ден на месец март се поздравяваме с „Честита Баба Марта!“ и си подаряваме мартеници. Приема се, че се носят за здраве и добруване. Според етнографи в обредната си същност червено – белите конци са амулети срещу зли сили. Според традиционното народно мислене, заедно с добрите сили през пролетта се събуждат и някои демонични сили. И, за да бъде предпазен човекът от зловредни влияния, народът ни си е измислил едно отгонително средство. Заедно с това с нея се пожелава и дълголетие – символът на белия цвят, червеният цвят е едно обредно универсалие, което откакто свят светува по българските земи мартеницата е гонела беди, болести, нещастия, пазела е от уроки.

Някога във Врачанско оплитали мартениците около чесън, защото смятали, че така ще спрат караконджовците. Обичаят е разпространен не само в България, но също и в други балкански страни. През 2017 г. е вписан е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Северна Македония.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии