5.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

БАБХ откри сушени смокини с наличие на афлатоксин

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на афлатоксин в сушени смокини с партиден номер 350020379-02-253, в опаковки по 0,150 кг, с произход Турция и срок на годност най-добър до 12.2020 г., на вносител Елит-П ЕООД, гр. Пловдив. Продуктът е негоден за човешка консумация.

При извършена проверка на вносителя са възбранени 210 кг от продукта. Продължават действията за установяване и възбраняване на налични количества в търговската мрежа.

В тази връзка Агенцията по храните призовава потребителите, закупили този продукт, да не го консумират и по възможност да го върнат в търговския обект, откъдето са го закупили.

Несъответствието е открито при проведен официален контрол от БАБХ в изпълнение на Национална мониторингова програма за контрол на замърсители.

Справка в Уикипедия за афлатоксин:

Афлатоксините са смъртноопасни микотоксини, отнасящи се към клас поликетиди.

Произвеждащите този токсин плесени са няколко вида от рода Aspergillus (главно A. flavus и A. parasiticus). Те растат върху зърна, семена и плодове на растения с високо съдържание на мазнини (например, върху семената на фъстък) и някои други продукти.

Обикновено най-лесно и силно плесенясват продукти, съхранявани в условията на топъл и влажен климат. Афлатоксините с течение на времето и при неправилно съхранение се образуват и в залежали количества набран чай и други тревисти растения. Токсинът се открива също в млякото на животни, хранени с плесенясала храна.

От всички биологично произвеждани отрови афлатоксините са най-силните чернодробни канцерогени от всички, открити до днешно време. Устойчиви са на топлинна обработка на продукта[1]. Ако висока доза от отровата попадане в организма на човек, смъртта настъпва в течение на няколко денонощия вследствие на необратими поражения на черния дроб.

Токсичността на тези видове е била почти неизвестна до 60-те години на 20 век, когато във Великобритания неочаквано умрели 100 000 пуйки. Тогава е дадено и името на отровата, открита в храната на пуйките. Храната била заразена с плесента Aspergillus flavus.

В развитите страни се извършва строг мониторинг на продуктите, в които обикновено се срещат афлатоксини (фъстъци, царевица, тиквено семе и т.н.) Заразените партиди се унищожават.

В развиващите се страни, където подобен контрол отсъства, заразяването на продуктите с плесенни гъби остава сериозен фактор за смъртността на населението. Например, в Мозамбик смъртността от рак на черния дроб е 50 пъти по-висока, отколкото във Франция[2].

Източник: БАБХ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии