8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

БАБХ: Протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали са непълни

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От Агенцията по храните обявиха, че протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали на Сдружението „За достъпна и качествена храна“ не са пълни. На пресконференция днес от млекопреработвателния бранш заявиха, че заради тези изследвания продажбите им са силно намалели и че срещу млечния бранш се води война.

Преди малко повече от месец излезе информация за качеството на млечните продукти, в частност овчите кашкавали и сирена, че в над 90 процента от взетите проби има отклонения от състава. На практика според изследването от 10 проби само в една има наличие единствено на овче мляко.

От Агенцията по храните посочиха по повод на проведеното изследване, че млечните продукти са закупени от сдружението през юни, изследванията са направени през август, а резултатите са изнесени месец по-късно, без да се уточняват фирмите.

В момента извършваме проверки в млекопреработвателните предприятия, взели сме проби по официален контрол, които изпращаме днес в акредитирана лаборатория по метода за официален контрол и изчакваме резултатите. Те трябва да са готови до края на месеца„, обясни зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

Ако се окаже, че млякото е различно от това, отбелязано на етикета, ще бъдат предприети мерки по изтегляне на партидите, ще бъде преетикетирано и ще бъдат поставени под засилен контрол отново предприятията. Ако резултатите са добри, няма да има последствия за преработвателите.

Източник: БНТ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии