22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Белмекен и Тополница – под наблюдение

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Във връзка с разпореждане на премиера Бойко Борисов да се следят нивата на комплексните и значими язовири, с цел предотвратяване на наводнения от повишаване на нивата в следствие на снеготопене и очаквани валежи, министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши проверки на комплексни и значими язовири, в които се очаква голям приток през пролетното пълноводие, както и дебелината на снежната покривка.

В същото време Националният координационен център на МОСВ е провел съвещание, предвид предстоящата хидродинамичната метеорологична обстановка съчетана с големи снежни запаси, с цел набелязване на мерки за намаляване на вредното въздействие на водите. На заседанието са взети решения, засягащи и два язовира от нашата област.

На язовир Белмекен – НЕК ЕАД да упражняват контрол върху притока от събирателни деривации „Марица 1900“, „Марица 1200“ и Джаферица“ и „Грънчар“ като вземат предвид и наличният воден обем от снежни запаси с цел осигуряване на води за напоителен сезон 2021 г.

За язовир „Тополница“ постъпващият приток над определения обем да се използва за електропроизводство, като компетентните органи следят за безпрепятствено пропускане през реката на отработените водни количества.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии