10.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Безплатен топъл обяд и през новия програмен период – кой и как може да се възползва

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Почти всяка община у нас има програма „топъл обяд“. От общо 260 общини в България, 230 предоставят такава услуга. Право на нея в новия програмен период имат хора и семейства без доходи или с ниски доходи, които не могат да се издържат с тях и не получават подкрепа от близките си.

От програмата могат да се възползват и хора, за които е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа.

Скитащи и бездомни хора също могат да кандидатстват за топъл обяд, а също и семейства, изпаднали в затруднено положение в резултат на природни бедствия, пандемии и други форсмажорни обстоятелства.

Хората, които имат право да получават „Топъл обяд“, лично трябва да подадат заявление-декларация по образец в общината, в която живеят и ако в нея се изпълнява проект по мярката.

До 5 работни дни от дирекция „Социално подпомагане“ в общината потвърждават дали кандидатът отговаря на изискванията.

По информация на социалното министерство през новия период 2021 – 2027 година програмата за храни и основно материално подпомагане е в размер на близо 412 милиона лева. Спрямо предходния период сега средствата са два пъти повече, което ще позволи разширяване броя на подпомаганите семейства.

От 19 септември, когато стартира новата програма, всички общини които досега са предоставяли топъл обяд, вече имат нови договори. Цената на топлия обяд сега е 3,20 лв на ден.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии