7.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Близо 10 500 безработни се включиха в кампанията Да работиш (е) яко!

Само в рамките на месец октомври 2023 г. Агенция по заетостта активира близо 10 500 безработни и икономически неактивни лица. Това са хората, които участваха във всичките 84 събития, проведени в рамките на кампания „Да работиш (е) яко!“ – информационни срещи, трудови борси и кариерни форуми.

Търсещите работа се включиха в 5 700 интервюта на място, за да се представят пред 606 работодатели или да кандидатстват за обявените близо 3 800 свободни работни места по време на кампанията.

Част от участниците се запознаха с услугите на Агенция по заетостта и нейните местни структури – бюрата по труда. Други се информираха за актуалните свободни работни места по региони и обсъдиха с експерти възможностите за подкрепа чрез мерките, предвидени в Националния план за действие по заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“. Трети се включиха с интерес в Work Shop-ателиета и научиха новостите в подготовката на автобиография, мотивационно писмо, как да се представят пред работодател и още полезна информация.

В рамките на кампанията 35 бяха информационните събития на открито. Те се проведоха най-вече в по-малките населени места, там, където безработицата е по-висока и възможността за намиране на работа – по-малка. Над 3 200 лица се включиха в тях само за месец. Присъстващите имаха възможност да чуят разкази за успешната професионална реализация на популярни изпълнители, които участваха в програмата на събитията, както и да разговарят с местните екипи на Агенция по заетостта. Те се обръщаха към експертите с различни въпроси, свързани с устройването на работа, възможностите за трудова мобилност, част от тях се регистрираха като безработни, а други се запознаха с услугите на Агенцията.

Трудовите борси, които се проведоха през октомври в рамките на кампания „Да работиш (е) яко!“, бяха 45, като 10 от тях бяха организирани в Северозападна България. Чрез директните срещи трудовите посредници от бюрата по труда съдействаха за осъществяването на личен контакт между бизнеса и търсещите работа. Включиха се 500 работодатели от сферата на индустрията, услугите, туризма, строителството и т.н., които обявиха повече от 2 700 свободни работни места. Присъстваха 5 353 търсещи работа, а интервютата, организирани на място бяха повече от 4 500. Експертите на Агенцията запознаха присъстващите и с възможноститe за придобиване на професионална квалификация, за работа в страната и чужбина и за всички останали услуги на бюрата по труда.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии