10.9 C
Пазарджик
четвъртък, 23 май, 2024

Близо 32 000 дружества декларираха данъците си от старта на кампанията

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Близо 32 000 дружества подадоха годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци от старта на кампанията за обявяване на приходите на юридическите лица – 1 март до момента. До 1 юли 2024 г. те трябва да декларират корпоративен данък /по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с  квалифициран електронен подпис .
Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, но тъй като този ден е почивен ден, той се удължава до 1 юли. Плащането може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на НАП за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис. 
Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации до 1 юли 2024 г.  
В Портала за е-услуги на НАП е достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП, могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и др. 

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии