21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Близо 60 хиляди литра незаконни пестициди са иззети и възбранени в рамките на международна операция Silver Axe VIII през 2023 година

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Агенция „Митници“, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Министерство на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция „Национална сигурност“ взеха участие в станалата вече традиционна операция на Европол SILVER AXE VІIІ, насочена срещу нелегалния внос и търговия на неразрешени продукти за растителна защита (ПРЗ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за шести път участва в акцията на Европол – SILVER AXE VІIІ. В оперативната фаза на операцията бе извършен засилен контрол върху вноса на нелегални ПРЗ на граничните контролни пропускателни пунктове.

При съвместни проверки на БАБХ и Агенция „Митници“ в района на ГКПП Капитан Андреево са предотвратени опити за контрабанда главно на ПРЗ с нарушители от Турция, България и Косово. Отделни нарушения са открити на ГКПП Малко Търново

При проверка на Агенция „Митници“ на ГКПП Русе-Дунав мост и на инспекторите от ОДБХ в превозно средство с украинска регистрация са открити ПРЗ с етикети на украински език без придружаващи документи.

Благодарение на съвместните действия на всички компетентни органи са предотвратени вноса, разпространението и употребата на големи количества незаконни пестициди, които са опасни за общественото здраве и за околната среда.

При извършените проверки са открити общо 54 796,255 л и 979,050 кг неразрешени ПРЗ във вътрешността на страната, а на ГКПП – общо 608,550 л.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии