7.9 C
Пазарджик
събота, 2 март, 2024

Близо 70000 граждани и организации са потърсили помощ от омбудсмана през 2022 г.

Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или помощ от омбудсмана  през 2022 г., става ясно от Годишния доклад за дейността на Диана Ковачева за миналата година, който бе внесен в Народното събрание. Данните от доклада показват още, че над 25 500 граждани са изслушани в приемните на  омбудсмана и заместник-омбудсмана в столицата и страната. Получените жалби през миналата година са над 15 000, което се явява абсолютен рекорд в 17-годишната история на институцията.

Статистиката в Годишния доклад потвърждава трайната тенденция – традиционно най-много са жалбите, свързани с нарушените потребителски права – срещу доставчиците на обществени услуги и частноправни субекти – ВиК и електроразпределителни дружества, мобилни оператори, банки, колекторски фирми. Те представляват 30% от всички, получени в институцията.

На следващо място се нареждат социалните права, образование и здравеопазване, които са почти 20%, следвани от жалбите с нарушено право на собственост и икономически свободи – 12,35 на сто.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии