22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

БЛС: Проблемът с е-рецепти продължава

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От Българския лекарски съюз отново алармират за проблеми със задължителните е-рецепти. Те призовават отговорните институции да предприемат спешни действия за разрешаване на проблема и напомнят, че си запазват правото на протестни действия, както и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път.

„Вече пети ден наблюдаваме последиците и тоталния хаос, настъпил след въвеждането на задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет“, посочват от Българския лекарски съюз.

От съсловната организация настояха да се въведе паралелно използване на хартиената и електронната рецепта. Те предлагат двата вида рецепти да се използват за определен период от време, докато се отстранят проблемите.

От Българският лекарски съюз предлагат:

Въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

Максимално бързо въвеждане на достъпен, дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на Р България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа.

Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките.

Строго спазване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, който ясно регламентира: „…когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт. (2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.

Законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии