11.9 C
Пазарджик
вторник, 27 февруари, 2024

БНБ посочи за какво теглим кредити най-често

Според статистиката на БНБ за първата половина на 2023 година кредитите на домакинствата продължават да растат и достигат 14% на годишна база, а само при жилищните кредити има 18% ръст.

Причините за теглене на кредит са няколко и може да се обобщят в следните категории

За жилище – Всеки иска да има собствен дом, но не всеки може да си го позволи със собствени средства и спестявания. Затова жилищните кредити са с постоянен ръст.

За обединяване на задължения – Когато имаме няколко кредита, можем да ги обединим. Така ще плащаме само 1 вноска и такса за погасяване.

За образование – Все повече нарастват и кредитите, които теглим за разходи за образование. Дали ще платим семестриалните такси или да изкараме нов курс, инвестицията в образование определено си заслужава.

За покупка на автомобил – Много от потребителите теглят кредити, за да си закупят нов или стар автомобил.

За семейни тържества – Българинът е традиционалист и държи на празниците и семейните сбирки, а организацията струва немалко.

За ремонт на жилището – Често хората теглят кредити и за това. Инфлацията се отрази на цените на материалите и на разходите за труд, което ни принуждава да вземем заем от банката.

За почивка – Допълнителните сезонни разходи през лятото са основно за отпуската. Хората теглят малки суми, за да покрият харчовете за екскурзия или почивка на морето.

От какъвто и кредит да имате нужда, първо проучете внимателно офертите на банките, планирайте вашите финансови възможности и след това кандидатствайте за пари назаем.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии