1.9 C
Пазарджик
четвъртък, 22 февруари, 2024

България е шампион по загинали по пътищата

България и Румъния са европейски лидери по брой на смъртните случаи при пътни катастрофи в ЕС, Брюксел ще въвежда по-строги мерки за движение по пътищата.

Европейската комисия планира да установи по-строги стандарти за безопасност за новите автомобили. „През май ще представя редица мерки, които трябва да направят движението по пътищата по-безопасно“, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булк в интервю за германския вестник „Ди Велт“.

При това не става дума за задължителното използване в новите коли на различни технически средства, по-конкретно, автоматични системи за извънредно спиране и др.

Новите мерки са разработени след анализ на новите статистически данни за жертвите по пътищата, които ЕК представя днес.

Най-малко жертви в Швеция, най-много – в България.

През 2017 г. броят на загиналите при пътни инциденти в ЕС е намалял с 2% до 25,3 хиляди души, което отговаря на 49 загинали на всеки един милион жители. Въпреки леката положителна тенденция, това като цяло са ужасяващи цифри, отбеляза Булк.

Целта на Брюксел е намаляването на броя на жертвите при пътни катастрофи до 16 000 през 2020 г. Това ще бъде наполовина по-малко в сравнение с 2010 г. „Отчитайки новите данни, ще бъде много трудно постигането на тази цел“, убедена е еврокомисарката.

През миналата година в Германия са загинали 3177 души. Спрямо броя на населението това прави по 38 загинали на всеки един милион жители. Още по-нисък е показателят в Швеция – 25 жертви на един милион, Великобритания /27 жертви/, Холандия /31/ и Дания /32/.

Най-висока е смъртността по пътищата на Румъния и България, съответно 98 и 96 жертви на 1 милион души население. Най-много катастрофи със смъртни случаи /55%/ стават на селските пътища, само 8% – на автомагистралите. Други 37% от смъртоносните инциденти стават в градовете. 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии