29.9 C
Пазарджик
понеделник, 24 юни, 2024

България и Армения ще продължат обмена на студенти, учени и преподаватели

България и Армения ще продължат да си сътрудничат в областта на образованието и науката. Това предвижда Програмата между правителствата на България и Армения за сътрудничество в областта на образованието и науката за периода 2023 – 2027 г., която подписаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и извънредният и пълномощен посланик на Република Армения у нас Негово Превъзходителство Армен Едигарян.

Нашите две страни ще продължат да си сътрудничат, чрез ежегодното предоставяне на реципрочни стипендии за студенти за пълен срок на обучение в бакалавърска или магистърска степен, следдипломно обучение, специализация или научни изследвания на докторанти, преподаватели и изследователи, както и организирането на летни семинари за арменски граждани“, посочи министър Цоков. Той изрази надежда повече студенти да се включат в обмена, както и да има повече научни екипи. По думите му в подновената Програма се поставя акцент и върху укрепването на двустранното научно сътрудничество, включително проучването на възможностите на Програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“. Предвижда се и обмен на преподаватели от висши училища, учени и изследователи от научни организации за запознаване с опита и постиженията на научните и образователните институции в областта на висшето образование и науката, както и участието им в съвместни научни проекти.

Спогодбата за сътрудничество между правителствата на България и Армения в областта на образованието, културата и науката е подписана още през 1994 г., като периодично се договарят и сключват програми за сътрудничество. През летния семестър на академичната 2022/2023 г. в български висши училища се обучават 29 арменски граждани, в т.ч. приети на собствени разноски и по Програмата.

Българската страна приема и до двама арменски студенти за участие в летни семинари по български език, литература и култура, съответно един в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и един във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Държавите подкрепят и преподаването в своите висши училища на предмети в областта на българистиката и арменистиката.

Източник: МОН

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии