Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенци по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция.
Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.
У нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.
Източник: БНР