8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

ЦИК: МВР ще охранява непрекъснато изборните помещения, за да не се прекъсва гласуването

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Процесът на организация на изборите тече нормално, заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. Относно сигналите за поставени взривни устройства в сградите на училища, ЦИК е в непрекъснат контакт с вътрешния министър Демерджиев, който и отговаря за изборите, каза тя. От ЦИК имат уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите, в които ще има секционни избирателни комисии. В съботния ден, след като бъде подредено изборното помещение, то остава под охрана на МВР. Ще се охраняват непрекъснато, докато приключат изборите, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният процес. Утре министър Демерджиев ще бъде в 11.00 часа в ЦИК, за да даде допълнителна информация.

ЦИК ще изпрати към РИК-овете и СИК-овете телефони, към които да се обръщат в случай на нужда. Могат да изпращат сигнали и към 112. Матева обясни още, че в момента се транспортират изборни книжа и материали към областните управи и общинските администрации, за да могат в съботния ден да бъдат предадени на СИК-овете. Приключват последните обучения на РИК-овете, на СИК-овете, които се водят от тях.

Процесът на преброяване на бюлетините и установяване на резултата трябва да бъде видим чрез устройствата за видеонаблюдение от дистанция. Самите бюлетини трябва да се показват към членовете на СИК, като това трябва да е видимо на устройството, за да могат те да преценят дали това, което се обявява е действително така. Ако има спор, само членовете на СИК вземат решение, какъв глас носи хартиената бюлетина – действителен или недействителен.
Машинна бюлетина носи винаги само действителен глас, каза тя.

Към момента са открити общо 12891 секции в и извън страната. 302 секционни комисии са подвижни. 216 СИК са открити в болнични и други социални заведения. Днес изтичат 48 часа преди изборния ден, за да могат ръководителите на тези заведения да образуват СИК и тази бройка може да е различна в изборния ден. В места за задържане са образувани 19 СИК, но и за тях важи същото – има време да бъдат образувани още. Секциите с машинно гласуване не са променени – 9366 в страната и 245 извън страната.

Кандидатите са претърпели промяна, тъй като е имало наскоро отказали се. Към днешна дата те са – 4566. От тях 1341 жени и 3225 мъже. В два района са регистрирани 1035 кандидати. Има регистрирани 207 международни наблюдатели – 847 от български организации. Регистрирани са 6741 застъпника.

В ЦИК са получили информация, че в много общини няма да бъдат използвани паравани, а ще се използват част от т.нар. перденца. Указанията са така да бъдат разположени, че да се запази тайната на вота.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии