30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

ЦИК: За местния вот няма да се доставят нови машини

За местните избори няма да се доставят нови машини за гласуване, а ще се използват наличните вече 12 837 устройства. Това посочи председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание във връзка с надеждността на машините за гласуване.

Тя отбеляза, че всички машини за гласуване се съхраняват в склад, който е частен, тъй като към момента не е осигурен държавен склад от страна на Министерския съвет. Нейкова припомни, че с решение на МС е възложено ЦИК да сключи договор за съхранение, който изтича следващата година.

Камелия Нейкова обясни, че ако в изборния ден има проблем с машини за гласуване, те няма да се заменят с нови, а ще се взима решение избирателите да гласуват с хартия.

Софтуерът за гласуване, след процедурата по доверено изграждане на изходния код, в защитена среда, която се осигурява от Министерство на електронното управление, се подписва с ключове, които се държат само от ЦИК, по определен ред, и не се предоставят на външни лица, каза още председателят на избирателната комисия.

Камелия Нейкова добави, че достъп до изходния код и документацията за системата за машинно гласуване се предоставя на представители на партиите и коалиции, регистрирани за участие в изборите.

Тя отбеляза необходимостта да се уреди особената закрила и статут на устройствата за машинно гласуване, както е уреден статутът на бюлетините.

Председателят на ЦИК коментира, че за сигурността на машинното гласуване се извършват редица проверки и тестове. Също така МВР и ДАНС извършват проверка на всички лица, които имат достъп до склада, в който се съхраняват машините за гласуване и които ще работят по тяхната подготовка и доставяне до избирателната комисия.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии