17.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Covid сертификат влиза в сила у нас от 21 октомври

Covid сертификат влиза в сила у нас от 00.00 часа на 21 октомври. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг, на който бяха обявени новите мерки. Решението за новите рестрикции  на национално ниво бе взето предвид ръста на заболели от коронавирус и разпространението на заразата с големи темпове в страната.

Сертификатът, наречен „зелен“ е за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на Covid-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа. Той става задължителен за всички кина, театри, циркови представления, концертни зали, фитнес центрове, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м., хотелите, басейните.

Преустановяват се посещенията в болници. Всички работещи в здравни заведения старчески домове трябва да имат също зелен сертификат. За учителите на този етап не се въвежда зелен сертификат.

Мерките за учениците ще бъдат преразглеждани по общини, а не на национално ниво.

Преустановява се обучението в училищата в общини със заболеваемост над 750 на 100 000 души. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания.

В училищата и детските градини присъствените занятия ще се извършват само при спазване на насоките на МОН, подчерта министърът.В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат.

В обществения транспорт не се предвижда ползване на зелен сертификат.
В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат.

В обществения транспорт не се предвижда ползване на зелен сертификат.

Ако въведените от утре мерки не дадат своя ефект, остава единствената и последна мярка – национален локдаун, каза министърът.

Той призова населението да се ваксинира и да спазва ограниченията. Никой не желае да се стига до там, можем да стигнем само по принуда, допълни здравният министър.

Най-краткият възможен срок за мерките е 2 седмици. Тогава ще се види има ли ефект от тях, обясни Кацаров.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии